D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 02.09.2019, Odlazak Milana Milanovića Mrguda

U Beogradu, posle kraće bolesti preminuo potpisnik Erdutskog sporazuma koji je predviđao dvogodišnju mirnu reintegraciju Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema u granice Hrvatske

USLED kraće, teške bolesti, u Beogradu je u nedelju preminuo Milan Milanović Mrgud (64), nekadašnji pomoćnik ministra odbrane Istočne Slavonije, Baranje i Zapdanog Srema i potpisnik mirovnog Erdutskog sporazuma iz 1995.godine – potvrdila je u ponedeljak „Novostima“ porodica Milanović.

Sporazum koji je predviđao dvogodišnju mirnu reintegraciju Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema u granice Hrvatske, potpisan je 12. novembra u Erdutu. U ime srpske strane svoj potpis na taj međunarodni dokument stavio je šef pregovaračkog tima Milan Milanović dok je u Zagrebu to učinio Hrvoje Šarinić, šef kabineta hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Posrednici u potpisivanju Erdutskog sporazuma bili su ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt i potpredsednik Međunarodne konferencije u bivšoj Jugoslaviji Torvald Stoltenberg.

Erdutskom sporazumu prethodio je dogovor Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana u Dejtonu gde se paralelno odvijala Mirovna konferencija o Bosni i Hercegovini. Za implementaciju Erdutskog sporazuma bila je zadužena misija UNTAES.

Milan Milanović biće sahranjen u utorak u 14.30 sati na groblju u mestu Surduk.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.