D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 02.09.2023, ХАПСЕ СРБЕ И ЗБОГ ПЕСАМА: Хрвати настављају прогон, сада им сметају и објаве спотова на друштвеним мрежама

ИЗ дана у дан ређају се вести о притварању, привођењу и изрицању казни Србима у Хрватској због оптужби да су наводно повредили хрватска национална осећања објавама на друштвеним мрежама, па чак и песмама. То је резултирало тиме да бројна удружења наших сународника захтевају од владе у Београду да упути званичан протест Загребу.

Најсвежији пример обрачуна хрватске власти је хапшење и изрицање казне затвора од 15 дана крајишкој Српкињи Милени Борјан из Плавна код Книна, због тога што је на друштвеним мрежама објављивала патриотске песме.

У саопштењу шибенско-книнске полицијске управе наведено је да је “осумњичена 43-годишњакиња, која пребива на подручју Србије, на друштвеним мрежама, из мржње објављивала садржаје који вређају националне осећаје грађана Републике Хрватске (фотографије и музички садржај) и величају непостојећу територијалну творевину чиме је починила прекршај”.

По евиденцији удружења “Веритас”, ово је седмо процесуирање Срба са подручја Книна, од тога пет у овој години, за исти прекршај учињен преко друштвене мреже “Фејсбук”. Сви приведени су и осуђени – петоро на безусловне затворске казне, један на 16 и четворо на 15 дана, један на условну казну од 15 дана и један на новчану казну у износу од 1.000 евра.

- Све прекршајне пријаве поднела је книнска полиција, а све пресуде донео је Прекршајни суд у Шибенику – каже нам Саво Штрбац, председник удружења “Веритас”. – Осуђени се нису ни жалили на изречене казне због тога што им у пресуди пише да жалба не одлаже извршење, па се плаше да би им жалба још више продужила боравак у затвору и повратак у места боравка, која су по правилу изван Хрватске.

Штрбац подсећа да су сви досад осуђени Срби процесуирани за прекршај из члана пет Закона о прекршајима против јавног реда и мира, који гласи: “Ко на јавном месту извођењем, репродуковањем песама, музике и текстова или ношењем или истицањем симбола, текстова, слика, цртежа ремети јавни ред и мир, казниће се за прекршај новчаном казном у износу од 700 до 4.000 евра или казном затвора до 30 дана”.

Критеријуми за мржњу

И ПОЈЕДИНИ хрватски медији су изненађени одлукама шибенско-книнске полицијске управе. У критичком тексту објављеном у хрватском “Индексу” се, између осталог, наводи да нису добили ни од суда, ни од полиције одговор на питање “шта је то вређање националних осећања према њиховим критеријумима и како утврђују колика треба да буде мржња према којој се одређују затворске казне?”

Тако је пре десетак дана Давору Олујићу изречена казна од 1.000 евра зато што је на свом профилу на “Фејсбуку” објавио фотографије на којима певач Баја Мали Книнџа држи фотографију са ликом, како пише у пресуди, “ратног злочинца и војводе Драже Михаиловића, те више фотографија с наведеног наступа где је видљиво како Н. Н, мушкарци носе мајице на којима су истакнуте границе тзв. Републике Српске Крајине или са ликом ратног злочинца Ратка Младића”. Олујићу је замерено и што је објавио фотографију непознате женске особе која носи “шајкачу са кокардом”, као и песму Милована Веселиновића званог Миле Делија Крајишник под називом “Јован Далматинац” која говори о несрећној љубави између Јована, Србина из Далмације и једне Српкиње из Србије.

- По којим то критеријумима полиција и прекршајне судије процењују да је неко из мржње поставио неки текст, музику или фотографију и по којим мерилима оцењују да такви садржаји вређају националне осећаје грађана Републике Хрватске и величају непостојећу територијалну творевину – пита Штрбац. – Знам какав је у Хрватској код већине доживљај свега што је у вези за РСК и Младићем, који је почетком рата деведесетих година прошлог века као командант Книнског корпуса био страх и трепет за њихову војску, па могу и схватити да фотографије поменутих ликова и текстови који их величају као и симболи у вези за РСК, могу изазвати одређену дозу узнемирености и нелагоде, да не кажем, и страха, али не могу разумети да песма “Јован Далматинац” може повредити било чија национална осећања.

Штрбац сматра да би хрватска национална осећања једино могао да повреди стих у којем се спомиње “Крајинско плаво море”:- У изворном извођењу Милета Делије уопште се и не спомиње “Крајинско” већ Каринско море, како се звало и пре и током рата, а тако се зове и данас. Постоји могућност да су кнински полицајци намерно у пријави прекрстили “Каринско” у “Крајинско” море како би “сместили” Олујићу најтежу казну, али је вероватније да су полуписмени инспектори то урадили ненамерно из незнања, а судија по инерцији инкриминацију преузео из полицијске пријаве, не потрудивши се ни да је прочита. Било како било, осудити човека за певање оваквих, у суштини дубоко емотивних стихова представља велику срамоту за хрватску државу и њено правосуђе. 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.