D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 02. 10. 2023, DA LI JE VATKAN ZNAO ZA ZVERSTVA NDH I STEPINCA? Važna dokumenta o Papi Piju XII ugledaće uskoro svetlost dana

U AULI Univerziteta Gregorijana u Rimu biće od 9. do 11. oktobra održan skup za koji mnogi tvrde da je istorijski i trebao bi dati odgovor o ponašanje “ratnog pape” Pija XII .

Naučnici će uskoro u Rimu izneti nova otkrića vezana za aktivnosti pape Pija XII, koja su sada dostupna javnosti od kako je papa Franja otvorio Vatikanski arhiv za period Drugog svetskog rata.

Na konferenciji ”Novi dokumenti iz pontifikata Pija XII i njihovo značenje za jevrejsko-hrišćanske odnose“ biće istoričari i teolozi, hrišćani i Jevreji, a govoriće se o 16 miliona dokumenata koje Vatikanski arhiv čuva, a odnose se na pontifikat Pija XII kojeg su zvali i „Hitlerov papa“. Za nas će biti posebno zanimljivo čuti da li Arhiv krije i dokumente koji bi rasvetlili ulogu kardinala Alojzija Stepinca i da li je o zverskim zločinima ustaša u NDH i postojanja logora Jasenovac informisao papu.

Sledi i dalje istraživanje koje će sigurno dovesti do otkrića koliko je Vatikan znao za sve što se događa u takozvanoj NDH, jer je Pije XII imao dobre odnose sa Stepincem. Uostalom, on ga je i imenovao kardinalom i dao mu važnu ulogu u Crkvi, a za pretpostaviti je da je i hrvatski kardinal koji je zdušno podržavao dolazak ustaša na vlast o svemu informisao Pija.

Ako su važni dokumenti iz tog perioda možda nestali u Hrvatskoj, ili su namerno uništeni, Arhiv sigurno čuva sve što je važno da se dođe do saznanja o vezama Vatikana i Zagreba, Pija i Stepinca. Papu su informisali i drugi, a ne samo zagrebački nadbiskup, a većina te prepiske do sada nije objavljena. Teško je očekivati da će se na konferenciji u Rimu i o tome govoriti, ali je sigurno da pred istoričarima predstoji dugi period da i dalje pretražuju Vatikanski arhiv u potrazi za istinom.

Dokumenti nedavno objavljeni ukazuju da je papa Pije bio upoznat sa zločinima u poljskim logorima među kojima i u Aušvicu onog trenutka kada su se dogodili. Iz pisma koje je napisao nemački jezuita Lotar Kenig jasno se može zaključiti da je Pije znao za logore smrti i to je za sada najvažniji otkriveni dokument koji ukazuje da je Vatikan znao na vreme o nacističkim zločinima, a da je papa Pije o svemu ćutao.

Otkriveno pismo sigurno će još više zakočiti proces beatifikacije Pije XII koji je započeo 1967. godine, ali je Vatikan bio oprezan zbog brojnih kritika Jevreja koji su osuđivali najkontroverznijeg papu dvadesetog veka. Oni koji su branili Pija XII tvrdili su da nije imao manevarski prostor da se suprotstavi nacistima i da nije bio informisan o svemu što se događa.

Vatikan je očito spreman da na međunarodnoj konferenciji u oktobru pruži sva saznanja o Piju, bez obzira što će to štetiti ugledu Katoličke crkve i otvoriti brojne polemike. Sveta Stolica je najavljujući skup naglasila da će ta nova otkrića pre svega biti značajna za jevrejsko-hrišćanske odnose, a među organizatorima skupa su uz Svetu Stolicu i Institut za međunarodna istraživanja Jad Vašem i brojne jevrejske organizacije. Pokrovitelji konferencije su među ostalim i Ministarstvo spoljnih poslova SAD i Vatikanski arhiv, a svakako je i sam papa uključen u pripremu konferencije.

Univerzitet Gregorijana objavio je da će učesnici konferencije govoriti ne samo o papi Piju, već da će se razgovarati „na više nivoa“, pa nije isključeno da će u kontekstu jevrejsko-hrišćanskih odnosa biti govora i o događajima u NDH i u drugi zemljama gde su proganjani Jevreji, ali i pripadnici drugih religija i nacija.

Pismo koje otkriva da je papa znao da svakog dana 6000 ljudi završava u pećima u logorima otkriveno je među privatnim dokumentima Pija XII. Pismo je predano papinom sekretaru, a otkriva zločine od Dahaua do Aušvica. Za sada Vatikan nije reagovao posle tog otkrića.

 

 

Jurica Kerbler – Od stalnog dopisnika Novosti – ZAGREB

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.