D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 04. 11. 2023, HRVATSKA PROGANJA VIŠE OD 50 OFICIRA JNA, KOJI SU BILI U VUKOVARU: Podneta krivična prijava za ratni zločin

HRVATSKA sprema proces protiv više od 50 oficira JNA, koji su u jesen 1991. godine učestvovali u oslobađanju Vukovara. Krivičnu prijavu protiv njih za ratni zločin državnom tužilaštvu za ratne zločine podnela je nedavno tamošnja nevladina organizacija Centar “Dr Ivan Šreter”, a s obzirom na proteklu sistematsku praksu proganjanja Srba u Hrvatskoj, nema sumnje da će ova prijava biti i prihvaćena.

Ovoga puta na udaru su svi oficiri nižeg komandnog ranga – komandanti brigada, bataljona, odreda, komandiri četa, načelnici odelenja za bezbednost u brigadama i komadanti eksdrila. Visokim oficirima JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, sudilo se u Haškom tribunalu za ratni zločin u Ovčari kod Vukovara, a Hrvati su sada “pronašli” neke nove, ali nisu zaobišli ni Ovčaru.

Advokat Centra Šreter Berislav Živković tamošnjim medijima je kazao da ratni zločin u Vukovaru nije u celini obrađen, samo Ovčara, ali je i ona obrađena u njihovoj prijavi, mada na jedan drugi način.

- Jedinica JNA se povukla sa Ovčare i zarobljene ljude tamo ostavila na milost i nemilost paravojnim formacijama. U Hagu je rečeno da je Mrkšić jedini mogao da naredi to povlačenje, ali nigde ni u jednom ratnom dnevniku nijedne jedinice JNA nije zabeležena ta naredba, niti šta se dogodilo – kazao je Živković. – Ostali aspekti razaranja Vukovara i zločina tamo počenjenih nisu do sada dotaknuti. U Beogradu je bilo suđenje za Ovčaru protiv 30 pripadnika paravojnih jedinica, ali nijednom oficiru JNA.

On je rekao da su zbog toga sada fokusirani na oficire JNA, kojih je više desetina u prijavi i njihova imena za sada neće da otkrivaju. Živković je tvrdio da je svaka jedinica i vojna i paravojna, koja je učestvovala u “Operaciji Vukovar” od 30. 8. do 20. 11. 1991. godine dobijala naredbe od zapovednika JNA i da zločini u Vukovaru nisu buli nešto što se otelo kontroli, već se ka njima jasno upravljalo. On je naveo i da se kroz poglavlja o pridruživanju Srbije EU ili ako postane članica EU, da obaveza da Srbija Hrvatskoj dostavi sve iz arhiva JNA, kako bi se raščistila prošlost.

Advokat Dušan Bratić za “Novosti” kaže da je državni projekat Hrvatske proganjati i osuditi sve, koji su se suprotstavili oružanoj secesiji Hrvatske, a da je njihovo pravosuđe realizator tog projekta.

- Pitanje je samo kojim redom će ko doći pod udar, zavisno od značajnog datuma iz rata, njihovih unutrašnjih sukoba ili naređenja politike – kaže nam Bratić. – Svako ko je kročio u Vukovar više ne sme da izlazi iz Srbije. To je već oprobani recept. Za očekivati je i da po istoj mustri i Šiptari po uzoru na svoje učitelje i prijatelje osude sve one golobrade momke sa Paštrika i Košara i tako Srbija postane zemlja sa najviše osuđenih za ratne zločine u istoriji, a samim tim i srpski narod zločinački i genocidni. A kod nas za zločin na Petrovačkoj cesti Viši sud u Beogradu ne dozvoljava suđenje, jer Vlada Hrvatske neće da uruči poziv optuženima, a upravo je to po zakonu razlog da se sudi u odsustvu.
KO JE RATOVAO U VUKOVARU

NA udaru krivične prijave u Hrvatskoj su starešine koje su bile u liniji komandovanja u sledećim jedinicama JNA u periodu operacije za deblokadu kasarni u Vukovaru: 1. Gardijska divizija i Gardijska brigada, 211. Oklopna brigada Niš, 80. Motorizovana brigada Kragujevac, 435. brigada i druge jedinice ranga bataljona i četa, koje su prepotčinjene prvoj i drugoj operativnoj grupi i Novosadskom korpusu i 204. vazduhoplovnog puka sa Batajnice i linije rada i komandovanja u organima bezbednosti i vojne policije 1. Armije.

 
S. J. M.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.