D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 05.09.2016., Zagreb ucenjuje Srbe da sarađuju

Savo Štrbac iz Dokumentacionog centra, za “Novosti”, o pretnjama iz komšiluka

SAVO Štrbac iz dokumentacionog sentra “Veritas” smatra da Hrvati koriste razne metode kojima, kako nam je rekao, primoravaju Srbe iz Hrvatske na saradnju.

- Pričali su mi ljudi, koji su posle godinu, dve dana priznavali da su pratili i mene. Otvore se, grize ih savest i kažu: “Znaš kad sam bio tamo, pritegli su me i morao sam da prihvatim da im šaljem podatke, ko se mota oko “Veritasa”, kakve su nam prostorije, sa kojim ministarstvom sarađujemo  i slično”. Svi za to dobiju poseban telefon – otkriva nam Štrbac. – Ja onda kažem: “Što mi nisi odmah rekao da im sve to fino pripremimo”.

Štrbac ukazuje da se Srbi, kojima je u Hrvatskoj sve ostalo, ucenjuju, ako hoće da reše bilo kakav problem oko radnog staža, imovine, penzije…

- Ko god se vratio, išao je u policiju na informativni razgovor i tamo tada kreću brojna pitanja, “šta znaš o ovome, a šta o onome kad je poginuo taj i taj” – navodi Štrbac.

- Ljudi se zateknu tamo i sa malom decom i onda gledaju na sve načine kako da napuste Hrvatsku. Neki odu na razgovor, a izađu tek posle godinu i po dana. Nevolja natera ljude na svašta, jer te ne puštaju na miru ako kažeš – ne znam ništa. Dolaze ti u zoru kući, presreću u vinogradu i pitaju jesli li se setio i tako mesecima. Mnogi takve pritiske ne mogu da izdrže. Takav odnos tih službi traje sve ovo vreme od rata i ne jenjava.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.