D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 06.07.2015., Kapetan Dragan od četvrtaka u Zagrebu!

Australija izručuje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj posle decenije provedene u pritvoru. Advokat Stanić: Ne plašim se ničega. Branim čoveka, ne delo. Na sudu u Splitu uveravaju da će imati fer suđenje

KAPETAN Dragan u četvrtak stiže u Hrvatsku. Sve procedure oko njegovog izručenja ovoj državi su utanačene, tako da će Dragan Vasiljković posle devet i po godina provedenih u ekstradicionom pritvoru napustiti Sidnej i Australiju.

Prema informacijama koje su dali Splitski županijski sud i kabinet direktora hrvatske policije, sa Interpolom je sve dogovoreno oko načina prebacivanja Vasiljkovića, tako da će on u Zagreb sleteti u četvrtak u 11.30. Odatle će biti prebačen u Split, prema nekim informacijama u Državno tužilaštvo, gde će biti ispitan, a onda poslat u novi pritvor. Prema drugim informacijama, prvo će biti stavljen u pritvor u Splitu ili Šibeniku, a ispitan tek posle dan ili dva. Toliko mu, kako smatraju, treba da se oporavi od dugog puta i iznese svoju odbranu.

Na splitskom Županijskom sudu u ponedeljak su obavljane pripreme za dolazak Vasiljkovića. “Novostima” je rečeno da će se strogo poštovati predviđena procedura. Splitski sud dodelio je po službenoj dužnosti advokata Darka Stanića, a do poslednjeg trenutka neće se znati hoće li ga on i zastupati. Do sada je više advokata odustalo zbog pretnji, a Borivoj Milošević se odrekao slučaja, sa opravdanjem da je na godišnjem odmoru.

- Zvanično me niko nije obavestio da će gospodin Vasiljković doći u četvrtak, ali sam to saznao na Županijskom sudu u Splitu – kaže advokat Darko Stanić, koji ima bogato iskustvo u zastupanju optuženih za ratne zločine. – Njegovu odbranu ću prihvatiti jer me na to obavezuje i advokatski kodeks i pravna etika. Ničega se ne bojim i pravedno ću ga zastupati. Ne branim delo nego čoveka.

NAJDUŽI POSTUPAK EKSTRADICIJE
 
Hrvatska vlada podnela je Australiji zahtev za izručenje Dragana Vasiljkovića krajem 2005. godine, a mesec dana kasnije u januaru 2006. on je i uhapšen. Ekstradicioni postupak trajao je punih devet i po godina i to je sigurno najduži postupak za izručenje nekoga u istoriji svetskog sudstva. Sve to vreme osim nekoliko meseci krajem 2009. i početkom 2010. godine Kapetan Dragan je proveo u pritvoru, a veliki deo vremena je bio i u zatvorskoj samici.

Odbranu Kapetana Dragana platiće Republika Hrvatska, a na Županijskom sudu u Splitu nas uveravaju da će imati pošteno suđenje.

- Nema nikakvog straha da bi iko bio pristrasan – rečeno nam je u Splitskom sudu. – Postoje svedoci i ispitaće se svaki detalj iz optužnice.

Savo Štrbac iz Centra “Veritas” smatra da je vrlo čudno da se objavljuje datum dolaska Kapetana Dragana u Hrvatsku, s obzirom na to da se sve ekstradicije obavljaju vrlo diskretno.

- Njega ne sprovodi bataljon vojske, već su mu u pratnji dva policajca, pa bi u prilično dugom putu moglo svašta nepredviđeno da se dogodi – objašnjava Štrbac. – Takođe, nacionalisti, fašisti i ekstremisti u Hrvatskoj mogli bi mu pripremiti vrlo ružan doček.

Štrbac kaže da se čuje sa Vasiljkovićevom suprugom i prijateljima u Australiji, koji su zabrinuti, jer ne veruju da će u Hrvatskoj imati pošteno suđenje.

- Kad su mu otkazali advokati koje je angažovao, sud mu je dodelio jednog po službenoj dužnosti, ali porodica i dalje traga za advokatom koji će želeti da ga brani i u kojeg će imati poverenja – kaže Štrbac. – Dragan se ne boji suda i suđenja, jer smatra da je nevin, ali je ubeđen da će imati loš tretman u hrvatskom zatvoru.

Protiv Dragana Vasiljkovića još nije podignuta optužnica, već se vodi istraga. On je osumnjičen da je istukao jednog Hrvata na Kninskoj tvrđavi, kao i da je komandovao napadom na Glinu jula 1991. godine. Tada su oštećeni civilni objekti, stanovništvo naterano ne beg, a smatra se odgovornim i za to što su prilikom zauzimanja policijske stanice stradala dva civila. Takođe, tereti se da je u kampu za obuku specijalaca “Alfa” kod Benkovca 1993. godine dao saglasnost potčinjenima da streljaju dva Hrvata.

NEDOVOLjNO DOKAZA

Sa dokazima koje Hrvati imaju protiv Vasiljkovića, ako bi se držali međunarodnih pravnih standarda, ne može se podići optužnica – smatra Savo Štrbac. – Ali u Hrvatskoj je sve moguće, jer kod njih vladaju dvostruki standardi. Jedni važe za hrvatske vojnike, a drugi za Srbe i pripadnike JNA.

Štrbac kaže da je jedini svedok za navodno ubistvo dva Hrvata u kampu kod Benkovca Srbin, koji trenutno živi u Hrvatskoj, a tad je bio kuvar u kampu. On je uveren da je taj svedok sa hrvatskim tužilaštvom napravio neku trgovinu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.