D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 06.07.2015., Mediji: Kapetan Dragan u četvrtak u Hrvatskoj

Optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, ove sedmice biće izručen Hrvatskoj i njegovo prebacivanje iz Australije u Split očekuje se u 9. jula u jutarnjim satima

ZAGREB – Optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, ove sedmice biće izručen Hrvatskoj i njegovo prebacivanje iz Australije u Split očekuje se u 9. jula u jutarnjim satima, saznaje hrvatski Tportal.

Na splitskom Županijskom sudu, prenosi Hrvatska radiotelevizija, obavljaju se pripreme za prihvat Vasiljkovića koji je u australijskom pritvoru proveo gotovo devet godina, a prošlog meseca dodeljen mu je branitelj po službenoj dužnosti – splitski advokat Darko Stanić.

Međutim, još je otvorena mogućnost da ga umesto Stanića zastupa neki drugi advokat jer kao australijski državljanin on ima pravo na plaćenu odbranu pred hrvatskim sudom.

Nakon izručenja hrvatskim vlastima, u četvrtak ujutro, kako se očekuje, Vasiljković bi trebao da bude predat splitskom županijskom državnom tužilaštvu koje protiv njega vodi istragu, prenose mediji.

U tom tužilaštvu će ga, kako je planirano, ispitati istražitelji koji bi potom trebalo da zatraže određivanje istražnog zatvora u kojemu bi čekao suđenje.

Prema ranije objavljenoj proceduri, iz Australije bi ga u Hrvatsku trebalo da dovedu naoružani hrvatski policajci, koji bi s njim bili i tokom leta.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. godine i od tada se nalazi u ekstradicionom zatvoru, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Inače, Vlada Australije je u novembru 2012. donela odluku da će Kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog “natezanja” i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtev za izručenjem koji je podnet 2005.

Vasiljković je 2013. prolongirao izručenje Hrvatskoj pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Tu odluku je, međutim, poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vreme kada je bio komandant u Krajini 1991. i 1992. godine. Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.