D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 06.11.2020, BATINE RATNI ZLOČIN: Milivoje Đorđević (47) treći je Srbin priveden u Negoslavcima kod Vukovara

DVE nedelje pred Kolonu sećanja u Vukovaru, koja će se održati bez obzira na drastičan porast broja zaraženih od virusa korona, u mestu Negoslavci, koje naseljavaju Srbi, uhapšen je još jedan građanin srpske nacionalnosti optužen za ratni zločin.

Reč je o Milivoju Đorđeviću (47), koji se tereti da je kao sedamnaestogodišnjak, 20. novembra 1991, u hangaru poljoprivrednog dobra Ovčara, učestvovao u fizičkom zlostavljanju hrvatskih zarobljenika.

Tužilaštvo mu “na dušu” stavlja da je učestvovao u tzv. špaliru smrti, u kom su pripadnici Teritorijalne odbrane Negoslavaca tukli hrvatske ranjenike, pripadnike ZNG, ali i civile, prethodno uhapšene u vukovarskoj bolnici. Pre Đorđevića, 8. oktobra, uhapšeni su Vojin Krstić (72) i Draženko Đokić (57), pod istim optužbama. Tačnije, tog dana uhapšeno je devet osoba, ali, kako kaže Savo Štrbac iz Udruženja “Veritas”, samo su dvojici stavljene lisice na ruke.

- To je jedinstven primer da su u istoj akciji pokupljeni i osumnjičeni i svedoci, praktično silom, prevezeni istim vozilima za Vukovar. Zbunjeni, nisu znali za šta su krivi. Svi su oni više puta tokom godina pozivani na informativne razgovore i uvek su se odazivali. Kasnije su dvojica zadržana, a sedmorica puštena – objašnjava Štrbac.

On dodaje da bi se iz takvog načina “pozivanja svedoka” mogla naslutiti poruka: ako nećete da svedočite, i vi ćete završiti sa lisicama. Takođe, dodaje da nije jasno kako će se, posle 29 godina, utvrditi ko je koga u špaliru udario, a ko je samo stajao. Ili je i stajanje u špaliru ratni zločin?

Dva su razloga, smatra Štrbac, za ovu akciju hapšenja. Prvi je 18. novembar i Kolona sećanja, odnosno namera hrvatskih vlasti da skupe političke poene i podilaze javnosti.

Drugi je popis stanovništva, planiran za sledeću godinu. Ukoliko se zastrašeni Srbi isele iz Vukovara i okoline, i njihov broj padne ispod trećine, neće više imati pravo na dvojezičnost, pa neće biti ni problema sa ćiriličkim tablama.

NIŠTA OD ĆIRILICE

UOČI Kolone sećanja Vukovar je sve više podeljen grad. Srbi upozoravaju da se procesuiraju samo građani srpske nacionalnosti, dok se ništa ne čini na istraživanju zločina Hrvata nad vukovarskim Srbima. Što se tiče ćirilice, ni ove godine od njenog uvođenja nema ništa, a predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kaže da nije moguće unedogled odgađati odluku o uvođenju dvojezičnog pisma, što Gradsko veće sada očigledno čini.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.