D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 09.02.2019, EPISKOP BAČKI IRINEJ ZA “NOVOSTI”: Pojedini biskupi su ustaški nastrojeni

Episkop bački Irinej, specijalno za “NOvosti”, o napadima hrvatske biskupske konferencije na SPC. Sinod SPC sprema odgovor na pismo koje je objavila HBK

SVETI Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK), koja je ovih dana, mimo crkvene i civilizacijske prakse, obelodanila svoje protestno pismo, upućeno novembra prošle godine, u kojem je SPC, patrijarha srpskog i vladiku bačkog optužila za vređanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj – potvrđeno je u petak, za “Novosti”, u Eparhiji bačkoj u Novom Sadu.

U međuvremenu, njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej, koga smo zamolili za izjavu, kaže da lično nikada nije napadao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog.

Vladika Irinej takođe ističe da se nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti Hrvatskom biskupskom konferencijom u celini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da, u službi portparola Srpske pravoslavne crkve, odgovara “na napade nemalog broja gospode biskupa u Hrvatskoj”.

- Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u okviru svoje crkve u Hrvatskoj – naveo je vladika Irinej za “Novosti”.

Njegovo preosveštenstvo takođe je potvrdilo da je Sveti arhijerejski sinod pismo HBK dobio u formi službenog akta, koji se po pravilu ne može iznositi u javnost bez saglasnosti pošiljaoca. Pored toga, navodi vladika, treba imati u vidu da se ovakvi službeni dopisi pripremaju mesecima i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala.

ODGOVOR ĆE BITI JAVAN

VLADIKA bački napominje da Sveti sinod smatra i crkveno i civilizacijski neprihvatljivom praksom da se službena prepiska iznosi u javnost. Ali pošto je Hrvatska biskupska konferencija odlučila da postupi drugačije, i odgovor Sinoda biće – javan

- Sveti sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj crkvi, i do sada nije bilo ni moguće ni potrebno hitno odgovoriti na njega – naglasio je vladika bački i portparol SPC u izjavi datoj našem listu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.