D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 09. 11. 2022, HRVATSKA PRIKRIVA TELA ŽRTAVA “OLUJE”: U Zagrebačkom zavodu za sudsku medicinu, identifikovano osam tela, rasvetljavanje godinama čeka još 360

U ZAGREBU je nedavno identifikovano osam tela od kojih se za sada zna da su dva pripadala srpskim staricama stradalim u hrvatskoj akciji “Oluja” – jednoj od 79, drugoj od 91 godinu. Posmrtni ostaci ovih osoba godinama su bili smešteni u mrtvačnici Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Prema rečima Save Štrpca iz Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas”, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je da je završena identifikacija posmrtnih ostataka “nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu”, kao i da su identifikovane osobe prethodno ekshumirane na području Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske i Zadarske županije. Njihova imena nisu objavljena.

- Iz saopštenja Ministarstva branitelja ispada da su u pitanju hrvatske žrtve, iako za dve sigurno znamo da su srpske, a verovatno je to i preostalih šest – kaže Štrbac.

Na osnovu podataka “Veritasa”, jedina je Darinka Maoduš (79) iz Medaka kod Gospića, koja je za vreme “Oluje” ostala u svojoj kući, u Medaku, sama. Hrvatska policija je još 2005. obavestila njenu porodicu kako je stanica u Gospiću otkrila da je 25. oktobra 1996. u Medaku, pronađeno telo ženske osobe za koje je njen rođak Danilo tvrdio da pripada Darinki. Posle uviđaja telo je preuzelo pogrebno preduzeće, koje je trebalo da je sahrani na groblju u Smiljanskom polju.

- Ispostavilo se da je telo ekshumirano 2006. iz velike zajedničke grobnice u Žitniku, gde je pronađeno 58 ljudi. Samo jedan je imao krst sa imenom i prezimenom, dok su ostali, uključujući i Darinku, bili N. N. lica – kaže Štrbac.

Druga identifikovana osoba je Draginja Vukša (91) iz Parčića kod Benkovca. I ona je stradala u “Oluji”, a telo je pronađeno u bunaru, 13. novembra 1995. Draginjini posmrtni ostaci su bili pokopani na pravoslavnom groblju u Bjelini, u porodičnu grobnicu Uroša Vojvodića, odakle su ekshumirani 2019, kada ih je slučajno otkrila porodica prilikom Uroševe sahrane.

- Na Sudskoj medicini u Zagrebu ostalo je još oko 360 tela. Ove godine su identifikacije obavljane u tri navrata, u aprilu, junu i oktobru, i ukupno je identifikovano 18 ljudi. Da bismo utvrdili ko je sve prepoznat, moraćemo da sravnimo svoje spiskove sa novim spiskom, objavljenim 4. novembra. Reč je o javnoj bazi podataka, nastaloj posle sastanka Regionalne grupe za nestale osobe (GNO) i Međunarodne komisije za nestala lica. U bazi je 10.814 imena nestalih na svim stranama u bivšoj Jugoslaviji, vodi je GNO i sedište je u Hagu – kaže Štrbac.

Neće sahranu na mestu zločina

UNUCI Darinke Maoduš preneće, po Štrpčevim rečima, njene posmrtne ostatke u Kanadu i sahraniti ih pored brata LJubomira. Kako su rekli, bez obzira na porodičnu grobnicu u rodnom mestu, ne žele da ona počiva tamo gde su ubijane starice. Inače, od 2001. ekshumirano je ukupno 1.635 posmrtnih ostataka Srba sa područja Hrvatske. Na “Veritasovom” spisku nestalih nalazi se još 1.508 Srba, među kojima 1.080 civila, od čega 424 žene.

 

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.