D.I.C. Veritas

e-Veritas, 29.10.2022, Саопштење о идентитету јуче идентификованих посмртних остатака у Загребу

Према званичном саопштењу Министарства хрватских бранитеља, јуче је на Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу проведена “завршна идентификација посмртних остатака несталих и смртно страдалих особа у Домовинском рату”, којом приликом су завршно идентификовани посмртни остаци осам (8) особа, који су ексхумирани на подручју Сисачко-мославачке, Личко-сењске те Задарске жупаније, чији је прелиминарни идентитет утврђен методом анализе ДНК, без навођења имена идентификованих особа.

Због Веритасова залагања за принцип да свака жртва, без обзира којој је страни за живота припадала, мора имати име које се мора јавно навести и када се идентификују и сахрањују њени посмртни остаци, објављујемо основне личне податке те околности, начин, вријеме и мјесто страдања двије јуче идентификоване жртаве српске националности, док нам идентитет осталих идентификованих још није познат.

 

Према Веритасовим информацијама јуче су идентификовани:

- Даринка Илије Маодуш (79) из Медака код Госпића. Даринка је за вријеме акције “Олуја” остала у својој кући у Медаку, гдје је живјела сама. МУП РХ Полицијска управа Личко-сењска још у јулу 2005. године обавијестила је њену породицу да је полицијска станица у Госпићу извршила увид у своје евиденције из којх произилази да је дана 25.10.1996. године у мјесту Медак, од стране Данила Маодуша, пронађен леш женске особе за који исти тврди да припада Даринки Маодуш, те да је по завршеном увиђају од полиције тијело преузело погребно предузеће које је требало да је сахрани на гробљу у Смиљанском пољу зв. “Вранеш гробље”, гдје су сахрањена и остала тијела пронађена приликом санације терена послије “Олује”. Међутим, приликом ексхумације овог гробља, која је обављена од 17-31. октобра 2006. године, ни на крстачама ни на попратној документацији није било Даринкиног имена, што је увелико отежало трагање за њеним посмртним остацима, и

- Драгиња Ђуре Вукша (91) из Парчића код Бенковца. Драгиња је живјела у Парчићима, у засеоку Вукше, гдје је остала и за вријеме акције „Олуја“. По извјештају ХХО за сектор “Југ” њен леш је пронађен у бунару 13. новембра 1995. године. По информацијама до којих је дошао Веритас, Драгињини посмртни остаци су били покопани на православном гробљу у Бјелини, код цркве Свете Петке, у породичну гробницу Војводић Уроша, одакле су ексхумирани у току 2019. године.

Почев од 2001. из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, ексхумирано је укупно 1.635 посмртних остатка Срба са подручја Хрватске и бивше РСК, укључујући и оне који су живјели и ратовали на њиховој страни, од чега је до сада идентификовано 1.277 посмртних остататака, док их још 358 чека на идентификацију.

Тренутно се на ВЕРИТАС-овом списку несталих налази још 1.508 особа српске нациналности који су нестали у периоду 1991–1995. на подручју Хрватске и бивше РСК, међу којима је 1.080 цивила, од чега 424 жене.

ВЕРИТАС тренутно располаже подацима за више десетина познатих мјеста укопа са више од 150 посмртних остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком “непознат”, који и двадесет седам година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију и идентификацију.

 

У Београду и Бања Луци, 29. октобра 2022.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К
Саво Штрбац

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.