D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 12.12.2014., Australija izručuje Kapetana Dragana Hrvatskoj?

Savezni sud u Kanberi odbacio Vasiljkovićevu žalbu za ekstradiciju Zagrebu, koji ga tereti za ratni zločin. U pritvoru do izručenja. Hrvati već imenovali njegovog branioca. Osam godina proveo iza rešetaka

DRAGAN Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, ili kao Danijel Sniden, Srbin sa australijskim državljanstvom, koji već osam godina leži u asutralijskom zatvoru, izgubio je, čini se, svoju poslednju bitku da ne bude izručen Hrvatskoj. Savezni sud u Kanberi, kako prenose australijski mediji, odbacio je žalbu Valjiljkovića da je sudski proces protiv njega vođen mimo zakona, utvrdivši „da je imao odgovarajući pravni proces“.

Njegova žalba je odbijena, a on će do ekstradicije ostati u pritvoru u Australiji – izjavila je portparolka ovog suda, ne odbacujući mogućnost skorog izručenja Hrvatskoj.

Advokat Den Mori je izjavio da će se Vasiljković najverovatnije na ovu odluku žaliti Vrhovnom sudu, ali da ne veruje da će poslednja žalba biti usvojena.

- Bojim se da Kapetan Dragan neće dobiti zaštitu u okviru Ženevske konvencije o ljudskim pravima ako ga vrate u Hrvatsku. Dobio sam uvid u sudske spise i saznao da je u Hrvatskoj već imenovan Vasiljkovićev advokat, ali se nama taj čovek nikada nije javio i pokušao da komunicira – rekao je Mori novinarima.

PROUČAVA VANZEMALjCE
VASILjKOVIĆ je, inače, smešten u zatvoru Parkli. Poslednjih meseci se intenzivno bavio izučavanjem naučne literature, posebno o nastanku kosmosa i uticaju vanzemaljaca na ljude.

Vasiljković je posle povratka iz Srbije u Australiju, gde žive njegova majka i brat, uhapšen u Pertu 2006. godine. Hrvatska je, naime, optužila Kapetana Dragana za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile tokom 1991. i 1992. godine u Republici Srpskoj Krajini. Istovremeno, zatraženo je njegovo hapšenje i izručenje radi suđenja u Zagrebu. Tokom 2009. Vasiljković je napuštao zatvor, ali je početkom 2010. opet uhapšen na osnovu odluke Vrhovnog suda. Vlada Australije je posle višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenje, u novembru 2012. donela odluku o ekstradiciji Hrvatskoj.

- Kapetan Dragan se branio da nije počinio ratne zločine i kao dokaz nudio činjenicu da ga Haški tribunal nije optužio, već ga je zvao samo kao svedoka. Australija je, međutim, odlučila da bez dokaza o krivici preda Dragana Vasiljkovića hrvatskim vlastima, iako je on Australijance upozorio da može da se dogodi da bude ubijen u hrvatskom zatvoru – tvrde članovi srpskog Odbora za odbranu Kapetana Dragana. (M. L.)

 

Štrbac: Živ neće preko okeana

DIREKTOR nevladine organizacije „Veritas“ Savo Štrbac, kaže za „Novosti“ da je zatečen, ali ne i iznenađen odlukom suda u Australiji da odbaci sve žalbe Dragana Vasiljkovića, na planirano izručenje u Hrvatsku. On tvrdi da mu je Kapetan Dragan u poslednjem razgovoru koji su vodili rekao da očekuje ovakav epilog, ali da „on živ neće otići u Hrvatsku“.

- Dragan se nikada nije plašio bilo kog suda, ali je imao paničan strah od hrvatskog zatvora – kaže Štrbac. – Govorio mi je da se boji kako će ga tamo mučiti ili otrovati. Tada mi je i rekao kako živ neće doći u Hrvatsku. Ta rečenica mi i danas odzvanja u glavi.

Prema rečima Štrpca, slučaj Kapetana Dragana se i dalje nalazi u fazi istrage, pa samim tim ne postoji ni optužnica.

- Iz svih dokaza koje sam imao priliku da vidim, jasno je da ne postoji pravni osnov da on bude osuđen – zaključuje Štrabac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.