D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 13.05.2020, Austrijski političari traže: Trajno zabraniti “Blajburg” najveći evropski skup nacista

Austrijske političke stranke žele da zauvek spreče “najveći skup evropskih fašista”

OVE subote neće biti tradicionalnog okupljanja u Blajburgu, a kako sada stoje stvari, komemoracija za ustaše neće se ni narednih godina održavati u Austriji.

Koruške vlasti su otkazale ovogodišnje okupljanje zbog virusa korona, ali vodeće austrijske političke stranke smatraju da je to prilika da se zauvek spreči okupljanje onih koji komemoraciju koriste za istorijski revizionizam i pokušaje da se ustaški zločinci proglase žrtvama.

Program HRT za subotu,15.5.2020. Foto: Index.hr

Program HRT za subotu,15.5.2020. Foto: Index.hr

U Blajburg će ovog vikenda ipak doći izaslanici iz Hrvatske. U Austriji vrede veoma stroga pravila za isticanje fašističkih, nacističkih, pa tako i ustaških simbola, što će se kontrolisati i kod dolaska delegacije tzv. Počasnog blajburškog voda. Na skupu u Blajburgu biće i hrvatski ambasador u Austriji Danijel Glunčić, koji će ujedno biti i izaslanik hrvatskog političkog vrha. Politički govori nisu predviđeni.

Na 75. godišnjicu događaja na Blajburgu vence na zagrebačkom groblju Mirogoj položiće predstavnici Hrvatskog sabora, a u Zagrebu će se služiti misa za ustaške vojnike.

Iako poslednjih godina nije bilo isticanja ustaških simbola, Austrijanci i dalje komemoraciju u Blajburgu smatraju za najveći skup evropskih fašista.

Kako se komemoracija odvijala na prostoru koji je u privatnom vlasništvu, procedura trajne zabrane je komplikovana, uprkos tome što su lokalne vlasti to već tražile. Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer radi na donošenju posebnog propisa kojim bi se omogućila trajna zabrana. I Crkva u Koruškoj se pridružila onima koji traže zabranu, a tome se pridružuje i lokalno stanovništvo.

J. KERBLER

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.