D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 14.10.2020, SPORENjA OKO HRVATSKE PRESUDE: Slučaj Jugobanke ponovo vraćen na prvi stepen

SUDIJE Odeljenja za privredne sporove Privrednog apelacionog suda u Beogradu na sednici svih sudija tog odeljenja, a povodom spora između beogradske Jugobanke u stečaju i Zagrebačke privredne banke, odlučile su da se prvostepena odluka Privrednog suda može ukinuti i po treći put.

Ovo je za “Novosti” potvrdila predsednica tog suda Jasminka Obućina.

Od prisutnih 26 sudija, njih 14 je glasalo “za”. Preostalih 12 smatralo je da je ova sudska instanca, prema Zakonu o parničnom postupku, još drugog puta trebalo da donese presudu, umesto da vrati slučaj na ponovno odlučivanje.

Ovaj spor već godinu i po privlači pažnju javnosti budući da je reč o priznavanju hrvatske sudske presude.

Naime, u martu prošle godine Zagrebačka banka podnela je beogradskom Privrednom sudu predlog za izvršenje sa predlogom za priznavanje strane sudske odluke. Reč je o odluci zagrebačkog Trgovačkog suda iz 2014, po kojoj Jugobanka u stečaju mora da isplati 102.000 evra na ime parničnih troškova u sporu s Privrednom bankom Zagreb. Privredni sud je u tri navrata 2019. presudio da ne može da prizna hrvatsku sudsku presudu, a Privredni apelacioni sud je dva puta takvu presudu vratio na ponovno odlučivanje.

Posle najnovije odluke Apelacije, Privredni sud može opet da presudi isto ili različito u odnosu na prethodna dva puta, ali može i da izazove sukob funkcionalne nadležnosti. U tom slučaju u celu priču moraće da se uključi Vrhovni kasacioni sud.

 

V. C. S.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.