D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 14.11.2018, Advokatski tim Borislava Đukića: Suđenje u Splitu praćeno brojnim nezakonitostima

Advokati generala bivše JNA Borislava Đukića, otuženog da je u januaru 1993. godine izvršio ratni zločin protiv civila miniranjem brane na Peruči, ocenio da je suđenje protiv njega praćeno nezakonitostima

Advokatski tim generala bivše JNA Borislava Đukića, otuženog da je u januaru 1993. godine izvršio ratni zločin protiv civila miniranjem brane na Peruči, ocenio je danas da je suđenje protiv njega pred Županijskim sudom u Splitu praćeno brojnim nezakonitostima i kršenjem prava odbrane.

Oni su u saopštenju naveli da se suđenje održavalo bez kontinuiteta i neopravdano dugo, da je sudsko veće uporno odbijalo dokaze odbrane, a pogodovalo tužilaštvu, naročito kroz “isključenje javnosti, tajnost svedočanja zaštićenog svedoka, iako je obrana predlagala provođenje veštačenja koje je bilo nužno provesti da bi se uopšte utvrdila uzročno – posledična veza između radnji koje se pripisuju okrivljenima”.

“Svedoci optužbe su uglavnom službena lica iz bezbednosnih službi koji su imali samo posredna saznanja i niko od svih svedoka optužbe nije nikada ni na koji način doveo generala Đukića u bilo kakvu vezu s kaznenim delom za koje se tereti, šta više, većina svedoka je izjavila da nije nikad niti čula za generala Đukića”, navodi se u saopštenju.

Advokatski tim je ocenio i da se optužba jedino pozivala na “iskaze zarobljenih lica srpske nacionalnosti, koji su u toku ispitivanja bili podvrgnuti raznim oblicima torture i iznuđivanjem iskaza primenom sile i pretnje, ali se nigde ni u navedenim iskazima Đukić ne dovodi u vezu s delom koje mu se stavlja na teret”.

Tim je naveo i da je saslušan zaštićen svedok koji je u iskazu rekao da je na dan eksplozije na brani Peruča preko radio veze čuo glas za koji tvrdi da je Đukićev, iako ga nikada pre toga nije ni video ni čuo, već ga je upoznao godinu dana posle tog događaja.

“Izvođenjem dokaza od strane obrane saslušanjem svedoka utvrđeno je da general Đukić navedenog dana nije napuštao Knin i nije učestvovao u događajima koji se opisuju u optužnici”, navodi se u saopštenju.

Po njihovim rečima, tokom postupka je utvrđeno da nije bilo sastanka na kojem bi bilo dogovoreno miniranje brane na Peruči, niti je bilo pisane odluke, bilo vojnog sastanka ili bilo čega sličnog.

“Budući je kroz rezolucije UN-a i ostalu dokumentaciju utvrđeno da se brana nalazila pod kontrolom Unprofora i da nikakvog unošenja ekspolziva pre napuštanja brane od strane Unprofora na dan kada se ekspozija dogodila nije bilo, pa se samim tim ni ne može govoriti o bilo kakvom namernom i smišljenom planu za uništenje brane”, ocenio je advokatski tim Đukića.

Optužnica tereti Đukića da je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa, po nalogu Ratka Mladića kao komandanta korpusa i generala Vojske Republike Srpske Krajine Mileta Novakovića, kao i majora Milana Korice, naredio rušenje brane sa 30 tona eksploziva.

Eksplozija je izazvala štetu od 90 miliona kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih 10 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

Na optuženičkoj klupi u Splitu našao se samo Đukić, Ratko Mladić je u Hagu, Korica nedostupan, a Novaković je umro 2015. godine.

Đukića je Hrvatskoj početkom marta 2016. godine izručila Crna Gora, a suđenje mu je počelo 5. maja 2016. godine.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.