D.I.C. Veritas

“Večernje novosti”, 16.03.2012. Tužilaštvo za ratne zločine ulaže žalbu

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo da je nezadovoljno prvostepenom presudom za ratni zločin u Ličkom Osiku, kojom su optuženi Čeda Budisavljević i Mirko Malinović osuđeni na 12 godina zatvora i uložiće žalbu Apelacionom sudu

Foto:Arhiva VN

BEOGRAD – Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je danas da je nezadovoljno po drugi put izrečenom prvostepenom presudom za ratni zločin u Ličkom Osiku, kojom su optuženi Čeda Budisavljević i Mirko Malinović osuđeni na 12 godina zatvora i uložiće žalbu Apelacionom sudu.

Sudeće veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu objavilo je danas po drugi put presudu u predmetu Lički Osik/Golubnjača, kojom su Budisavljević i Malinović ponovo kažnjeni na 12 godina zatvora, a Milanu Bogunoviću i Bogdanu Grujičiću kazna je smanjena sa 12 na 10 godina, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Osuđenima je danas ukinut pritvor, stoji u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine Srbije od 28. juna 2010. teretila je optužene da su, kao pripadnici MUP SAO Krajine i Teritorijalne odbrane Teslingrad, ubili Maneta Rakića i njegovu suprugu Luciju, kao i njihove sinove Dragana i Milovana i ćerku Radmilu, zbog sumnje da poseduju radio stanicu i da sarađuju sa hrvatskim oružanim formacijama.

Prema navodima tužilaštva, oni su u noći između 20. i 21. oktobra 1991. prvo ubili Luciju Rakić, hrvatske nacionalnosti, u mestu Široka kula, a potom zapalili njeno telo i vikendicu, u kojoj je boravila.

Nekoliko dana kasnije, prema navodima tužilaštva, krajem oktobra 1991, oni su ubili ostale članove porodice Rakić, srpske nacionalnosti, na taj način što su ih odvezli do kraške jame Golubnjača, usmrtili ih hicem iz vatrenog oružja i potom bacili u jamu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.