D.I.C. Veritas

Večernji.hr, 15.05.2024, Majoru Mediću 14 godina zatvora za ratni zločin nad vukovarskim braniteljima u srbijanskim logorima

Optuženik od prvog ispitivanja tvrdi kako je došlo do zamjene identiteta te da je vukovarske branitelje zlostavljao neki drugi Medić

Vojislav Medić, umirovljeni istražni sudac Vojnoga suda u Beogradu i major JNA, proglašen je krivim za ratni zločin nad zarobljenim vukovarskim braniteljima u srbijanskim logorima. Osuđen je na 14 godina zatvora. Ostaje u istražnom zatvoru, gdje je pune dvije godine. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku.

 

Ispitivač u logorima

Po optužnici, kao ispitivač u logorima, Medić je zlostavljao zarobljenike – udarao ih pendrekom, davao odobrenje stražarima da ih tuku, i tako ih prisiljavao da daju iskaze kakvi su njemu odgovarali. Tražio je, primjerice, od branitelja da priznaju “broj srpske djece koju su zaklali”.

Vojislav Medić iz Beograda uhićen je u lipnju 2022. na graničnom prijelazu Tovarnik pri ulasku u Hrvatsku, gdje ima roditeljsku kuću. Od prvog ispitivanja tvrdi kako je došlo do zamjene identiteta te da je vukovarske branitelje zlostavljao neki drugi Medić. Niz je branitelja, pak, na prepoznavanju u policijskoj postaji nakon njegova uhićenja upravo u Medića pokazao prstom kao u ispitivača i zlostavljača iz Stajićeva i Sremske Mitrovice.

- Svim svjedocima je pokazivana moja fotografija iz filma o Antonu Kikašu i svima je sugerirano da sam ja taj Medić koji ih je zlostavljao. Gotovo svi svjedoci povezuju me s navodnim boravkom u Vukovaru kod Blage Zadre. U odnosu na mene, sve je to apsolutna izmišljotina jer ja tamo nikada nisam bio. Ne mogu sporiti da su vidjeli nekoga drugoga, a zasluga da taj boravak pripisuju meni, pripada određenim strukturama, među ostalim i policijskim istražiteljima – rekao je optuženi Medić u svojoj završnoj riječi koja je trajala više od tri sata.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.