D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 18.02.2013., BiH: U Hrvatsku bez stare lične karte

BANjALUKA – Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula ove godine mogao bi da donese probleme građanima BiH, jer još nije poznato kako će se ulaziti u susednu zemlju zbog šengenskih propisa. Izvesno je da se granica više neće moći da se pređe kao do sada, sa starim ličnim kartama, a moguća rešenja su biometrijski pasoš ili nova, biometrijska lična karta.

Građani BiH koji ne poseduju hrvatsko državljanstvo moraće uskoro da se pripreme za šengenski sistem, jer će granica Hrvatske nakon 1. jula postati granica Evropske unije.

Vlasti u BiH u ponedeljak su najavile da će biti upućen zahtev svim zemljama EU da se građanima BiH, ipak, omogući ulazak u Hrvatsku sa ličnom kartom.

Najavljeno je da će od 1. marta početi štampanje novih, biometrijskih ličnih karata, dok će od 1. jula građani u pograničnom pojasu dobiti specijalne iskaznice.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović kaže za “Novosti” da bi svim građanima BiH trebalo omogućiti da sa ličnom kartom prelaze u Hrvatsku.

- U BiH se kasno reagovalo na približavanje ulaska Hrvatske u EU, ali je Savet ministara BiH je preduzeo određene mere kako bi se rešio ovaj problem – kazao je Radmanović.

I član Evropskog parlamenta i izvestilac za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da se nada da će zaživeti ideja da građani BiH prelaze granicu BiH i Hrvatske sa ličnim kartama i posle ulaska Zagreba u EU.

- Ne vidim razlog zbog čega ta inicijativa ne bi dobila podršku. Ali ipak to zavisi od svih 27 zemalja EU, ako se saglase sa tim – istakla je Fajonova.

BRISANjE PREMA ZAKONU

Srbi izbegli iz Hrvatske, koji žive u Republici Srpskoj, dobili su pozive, direktno iz Hrvatske ili putem Konzulata u Banjaluci, da vrate lične karte nakon što je na snagu stupio novi Zakon o prebivalištu. Tim zakonom predviđeno je oduzimanje ličnih karata osobama koje ne žive na prijavljenim adresama. Ovim će skoro 7.000 Srba u Republici Srpskoj izbeglih iz Hrvatske biti onemogućeno da vrate svoje stanove, zatraže obnovu imovine ili naknadu štete. Hrvatskim policajcima data su ovlašćenja da osobe koje ne zateknu na adresi na kojoj su prijavljeni jednostavno budu izbrisane.


Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.