D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 19.01.2019, EFRAIM ZUROF O REVIZIJI ISTORIJE U HRVATSKOJ: Laži o “Jasenovcu” moraju da se kazne

Efraim Zurof, direktor centra “Simon Vizental”, za “Novosti”, o novom relativizovanju zločina. U hrvatskim školama treba da omogući učenje o Holokaustu i genocidu u Jasenovcu

Povodom knjige “Razotkrivena jasenovačka laž” autora Josipa Pečarića i dr Stjepana Razuma, koja predstavlja najsvežiji pokušaj negacije genocida u “Jasenovcu”, Zurof naglašava da zločini ne smeju ostati ni zaboravljeni, ni nekažnjeni.

- Čvrsto verujem da u zemljama u kojima je lokalno stanovništvo aktivno učestvovalo u masovnim ubistvima, svi nacistički i ustaški simboli moraju biti zabranjeni, a negiranje genocida mora biti zabranjeno i kažnjeno zakonom – naglašava direktor Centra “Simon Vizental” i čuveni i nepokolebljivi lovac na naciste.

Naš sagovornik, takođe, ističe da Hrvatska treba da omogući da se kroz obrazovni sistem nauči precizna istorijska priča o Drugom svetskom ratu, s posebnim naglaskom na genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Hrvatskoj, kao i na Holokaust.

Da su i Srbi zgroženi objavljivanjem ovakvih sadržaja, potvrđuje Milorad Pupovac, srpski lider ih Hrvatske, koji nam je rekao da je u nekoliko navrata upozoravano na nedopustivu pojavu koja je uzela maha u poslednjih godinu dana da se promovišu knjige koje negiraju postojanje logora smrti “Jasenovac” i to da su u njemu ubijani Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati koji su bili protiv režima.

- Neprihvatljivo je da se objavljuju i knjige o ratnim zločincima poput Maksa Luburića. Ovi sadržaji promovišu se u prostorijama župa i biskupijama Katoličke crkve u Hrvatskoj – upozorava Pupovac.

- Po hrvatskim propisima, to delo je kažnjivo i nikako se ne može pokriti tobožnjom istraživačkom slobodom. To ne može biti argument, jer je reč o negiranju onoga što su utvrdili relevantni domaći i strani stručnjaci. A ovakavi sadržaji promovišu se od ljudi koji su pristrasni i nestručni.

Govoreći o knjizi “Razotkrivena jasenovačka laž” koja je predstavljena pre dva dana u Isusovačkoj crkvi u Zagrebu, naš sagovornik ističe da je ona prošla mimo javne pažnje, što govori da u Hrvatskoj raste svest da su ovakvi sadržaji opasni.

- Ali, institucije, pre svega crkvene, moraju da učine ono što je neophodno, a u duhu je izjave episkopa i biskupa koji su se na nedavnom sastanku u Požegi složili da ne može biti negacije zločina i vređanja drugog naroda – naglašava Pupovac. – Ukoliko to izostane, onda državne nadležne institucije treba da urade svoj posao i da one koji vređaju sećanje na žrtve, koji negiraju da su neki počinili zločine, koji veličaju poražene nacističke, ustaške i fašističke režime suoče sa zakonskim sankcijama.

Inače, Hrvatska je u poslednje vreme preplavljena knjigama čiji se sadržaji zasnivaju na tvrdnjama da “Jasenovac” nije bio logor smrti, već radni logor, da u Jasenovcu nisu ubijana deca, da se tamo umiralo od bolesti…

Među mnogim delima ističu se: “Ideologija i propaganda velikosrpskog genocida nad Hrvatima, projekat homogena Srbija 1941” Stjepana Loza, “Radni logor Jasenovac”Srđana Vukića, “Sluga domovine” o životu ustaškog koljača Maksa Luburića, autora Vlade Vladića…

Niko od autora i izdavača do sada nije odgovarao za publikovanje ovakvih sadržaja.

PORUKA EPISKOPA I BISKUPA

EPISKOPI SPC i katolički biskupi u Hrvatskoj na zajedničkom sastanku u Požegi zauzeli su se da se naučno istraži i argumentovano utvrdi istina o stradanju u vreme Drugog svetskog rata i u vreme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995, da bi se prestalo licitirati s brojem stradalih i da bi im se vratilo dostojanstvo.

- Svesni smo da međusobnim optuživanjem, manipulisanjem istorijskom istinom, interpretacijom ratnih zbivanja u dnevnopolitičke svrhe, vređanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili veri, ostajemo zarobljenici prošlosti i gubitnici u sadašnjosti – saopšteno je nakon sastanka.

OSUDA REVIZIJE

JEVREJSKA opština Beograd pridružila se u petak apelu povodom promocije sporne knjige, poručujući da pruža punu podršku Jevrejskoj opštini Zagreb u naporima usmerenim ka suprotstavljanju istorijskom revizionizmu. Saopštili su i da je relativizovanje ovog zločina gnusni čin koji moraju da osude sve jevrejske zajednice u svetu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.