D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 19.09.2919, Veterani oštre motike i čekiće: Napadi na Srbe na okruglom stolu u Zagrebu

Na skupu u Zagrebu upućeni su i zahtevi hrvatskoj vladi da se raspiše referendum kojim bi se zabranilo korišćenje ćirilice u tom gradu

NAOŠTRILI smo motike, čekiće, lopate i čekamo priliku, reči su Tomislava Josića, predsednika fantomskog Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, na okruglom stolu koji je u Zagrebu organizovan pod nazivom “Protuustavna agresija na Vukovar”.

U radikalnim istupima prednjačio je vukovarski gradonačelnik i član HDZ-a Ivan Penava, koji je na skupu organizovanom od strane zagrebačkog udruženja veterana Hvidra rekao da se čudi što Hrvatska uopšte ima diplomatske odnose sa Srbijom.

- Hrvatske institucije ne zaslužuju epitet hrvatskih i nama treba revolucija – izjavio je Penava.

Na skupu u Zagrebu upućeni su i zahtevi hrvatskoj vladi da se raspiše referendum kojim bi se zabranilo korišćenje ćirilice u tom gradu, a traži se i izmena izbornog zakona po kojem pripadnici manjina imaju pravo na automatski ulazak u parlament.

- U Hrvatskoj postoji 21 nacionalna manjina, ali imamo problema samo sa srpskom – konstatovano je na skupu.

Skup u Zagrebu se dogodio istog dana kada je u Opštinskom sudu u Vukovaru počelo ponovljeno suđenje Marijanu Živkoviću zbog razbijanja dvojezične table na jednoj od zgrada u Vukovaru septembra 2013. godine. U prvostepenoj presudi Živković je bio oslobođen, a nakon žalbe Državnog tužilaštva postupak je vraćen na početak.

J. KERBLER

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.