D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 20.12.2017, СИПА ухапсила три Србина због ратног злочина!

На подручју Власенице и Хан Пијеска приведени бивши припадници Војске Републике Српске. Оптужени Миле Косорић, Раде Гарић и Момчило Тешић

ПРИПАДНИЦИ Сипе данас су по наредби Тужилаштва БиХ, на подручју Хан Пијеска и Власенице ухапсили три особе. Ухапшени су ратни командант Власеничке бригаде Војске РС Миле Косорић (64), командант интервентног вода у тој бригади Раде Гарић (43) и бивши војни полицајац Момчило Тешић (54).

- Осумњичени су под истрагом због ратног злочина и помагања у геноциду – рекао је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ. – Ради се о истрази везаној за догађаје у месту Луке код Власенице, који се односе на присилно издвајање цивила из конвоја који су напуштали заштићену зону након пада Сребренице, у јулу 1995. и затварање цивила у школи одакле су одведени на локалитет Мршића и Јаровља, где су убијени.

Председник Општинске борачке организације у Власеници Споменко Стојишић изјавио је, поводом хапшења која су извршили припадници Сипе на подручју Власенице, да ће та организација настојати да помогне свим борцима РС оптуженим пред Тужилаштвом БиХ за наводне ратне злочине и њиховим породицама.

Коментаришући хапшења некадашњих припадника Војске РС, Стојишић је рекао да је био очевидац упада припадника Сипе у породичну кућу Радета Гарића у власеничкој месној заједници Грабовица.

- Раде ми је комшија и тај призор сам гледао са терасе. Као председник Борачке организације сам запрепашћен. Не могу да схватим шта се дешава са Сипом. Упадају људима у куће у јутарњим часовима – рекао је Стојишић.

Стојишић је рекао да је информисан и о хапшењу Милета Косорића, који живи на подручју општине Хан Пијесак, и бившег војног полицајца Момчила Тешића из власеничке месне заједнице Доњи Залуковик.

БИЛО ОЧЕКИВАНО

ГЕНЕРАЛ Миломир Савчић, председник Борачке организације РС каже да је хапшење Срба за наводне ране злочине колико данас било очекивано, пошто су претходног дана, на Светог Николу, хапшени Бошњаци осумњичени за злочине над српским цивилима у Чемерну.

- Ето, Србе нису хапсили на Никољдан, али су почели на други дан тог великог православног празника, као одговор на хапшење за Чемерно – каже Савчић.

ДОСТУПНИ ПРАВОСУДНИМ ОРГАНИМА

СПОМЕНКО Стојишић  је додао да тренутно не располаже информацијама за шта су ухапшени оптужени, и није у прилици ни да коментарише оптужницу, али да забрињава начин на који се поступа са српским борцима.

- Гарић је пре десетак дана ишао са својим адвокатом у Сарајево да да изјаву и увек је био доступан правосудним органима, па не разумем чему овакво поступање припадника Сипе – рекао је Стојишић.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.