D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 22.03.2016., Zločin u Dvoru na Uni pred licem sveta

Na festivalu u Hagu sutra će biti prikazan film za koji bi zvanični Zagreb voleo da nikad nije snimljen. Danski sineasti odbili da “friziraju” film “Masakr u Dvoru” prema željama Hrvatske televizije

DANSKI film “15 minuta – Masakr u Dvoru” sutra će biti prikazan na Filmskom festivalu u Hagu u “popravljenoj” verziji.

DANCIMA ZAMEREN I SAVO ŠTRBAC

Hrvatska TV je Dancima zamerila i to što su u filmu oko zločina u Dvoru na Uni konsultovali Savu Štrpca, predsednika “Veritasa”.
- Zločin su počinili pripadnici diverzantsko-izviđačke čete 145. brigade Hrvatske vojske, kojom je komandovao rođeni Dvoranin Matija Ciprić zvani Ustaša, iz sela Zamlaća, i to je jedina istina – kaže Štrbac.
- Taj čovek i ne krije da je i 7. i 8. avgusta bio sa svojim vojnicima u Dvoru, ali “jamči” da njegovi nisu počinili zločin. Kao ključni dokaz nevinosti ističe da dolazi iz katoličke obitelji i da je vernik, a prema njemu hrvatski vernici ne čine zločine!

Oštra reakcija hrvatske javnosti i HTV “naterala” je danske producente da u filmu sa kojim će nastupiti na smotri organizacije “Amnesti internešnl” ubace detalj da je general Mile Novaković, sagovornik sa srpske strane, “ratni zločinac osuđen u odsustvu u Hrvatskoj”, odnosno da iz odjavne špice izbace dva puta (greškom) potpisanu zahvalnost srpskom generalu što je učestvovao u filmu. Ako je verovati Dancima, to su jedine dve izmene u filmu sineasta Džordža Larsena i Kaspera Vedsanda o hrvatskom zločinu nad nemoćnima tokom operacije “Oluja”.

Hrvatska strana je, naravno, frustrirana činjenicom da će se film u kojem su glavni “junaci” njihovi vojnici naći u filmskom društvu još 69 naslova iz celog sveta koji govore o primerima najcrnjeg kršenja ljudskih prava i zločina koji užasavaju svet danas.

Film “15 minuta – Masakr u Dvoru” premijerno je prikazan na Sarajevskom festivalu u julu 2015, a potom i na RTS. Rađen je pet godina, čak je i Zagreb učestvovao u sufinansiranju filma.

Radnja prati povratak danskog majora Kloda u Dvor na Uni, gde su 8. avgusta 1995, pred očima njegovih vojnika, “borci” koje su prepoznali kao Hrvate, mučki ubili 12 invalida, psihijatrijskih bolesnika iz srpske Specijalne bolnice Petrinja, u povlačenju. Danski oficir se preispituje da li je pogrešio što nije naredio upotrebu vatre, a film završava njegovim suzama. Više nego diskretna osuda hrvatske strane, koja posle rata nije učinila ništa da kazni počinioce je primetna, ali ni slučajno nije dominantna.

HTV film nije prikazala svojim gledaocima. Kada je početkom godine postalo izvesno da će on nastupiti na smotri Amnesti internešal, u Hrvatskoj su upaljeni alarmi poricanja. HTV je zvanično protestovao kod danskih producenata “Final cut of real” pismom u kome su kroz 12 sugestija naznačili šta treba da se izmeni u ostvarenju da film postane prihvatljiv za njih. Početkom marta stigao im je razočaravajući odgovor iz Kopenhagena.

“Masakr u Dvoru” je trebalo ponovo da bude prikazan na RTS 17. marta, ali je producent zamolio srpsku TV da ga skine sa programa jer, prema saopštenju RTS, hrvatski deo ekipe koja ga je radila trpi strašan pritisak.

Šta se to Hrvatima ne dopada u filmu? Na “čudnoj” listi nedoumica iz Hrvatske nalaze se i: zašto je film prikazala RTS i koliko je to platila? Zašto se ne govori da su invalide pobili “arkanovci” u Dvoru i zašto nisu odabrani “sagovornici” po ukusu HTV, kao što je Žarko Puhovski?

Odgovoreno im je da su RTS dokumentarac prodali hrvatski koproducenti “Nukleus film” i da Danci ne znaju cenu. Za “arkanovce” je rečeno da ih niko nije video u blizini događaja, a da su autori sami pet godina proučavali dokumentaciju o zločinu čak i onu UN koja je i dalje pod embargom.

Na tvrdnju Zagreba da danski vojnici u filmu ne tvrde da su Hrvati vinovnici zločina, rečeno je – to nije tačno!

Čak šest pitanja se odnosi na ličnost generala Mileta Novakovića. Sporno je bilo, od toga zašto nije navedeno da je osuđen kao ratni zločinac u Hrvatskoj, do detalja da nije slikan u uniformi i zašto su mu se organizatori zahvalili na učestvovanju.

D. VUJIČIĆ

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.