D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 22.03.2018, SRBI OPET IZGUBILI SPOR PROTIV HRVATSKE: Strazbur odbija, ne obrazlaže

Još jedna srpska firma izgubila spor protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava. Srpski advokati traže od suda da promeni procedure i uvede pravo žalbe

NIJE prošlo ni mesec dana otkad je do Srbije stigla vest da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio predstavku beogradskog “Mladost turista” protiv Hrvatske zbog konfiskovane imovine, kada su za još jednu srpsku firmu zatvorena vrata u ovom sudu. Advokat Zoran Ristić, koji zastupa srpska preduzeća u Strazburu, naveo je da je sudija pojedinac odbila pre nekoliko dana izvesnu firmu iz Beograda, koja potražuje nekretnine u Hrvatskoj.

- Ne mogu da kažem o kojoj je firmi reč, već samo da je predstavka odbijena bez obrazloženja i da ovo preduzeće nema više prava da podnosi predstavke – kaže Ristić.

Zato advokati koji zastupaju srpske firme traže od Suda u Strazburu da izvrši promene procedure. Između ostalog, da ubuduće dostavlja strankama obavezno pismeno obrazloženje zbog čega je sudija pojedinac odbacio uloženi podnesak, kao i dvostepenost suđenja (pravo žalbe). Srpski advokati traže i davanje roka za dopunu ili uređenje predstavke, ali i uvođenje medijacije kod specifičnih sporova, uz posredovanje predstavnika suda.

Sve ovo čulo se na konferenciji za novinare Zorana Ristića i Rajne Andrić, advokata koji zastupaju srpske firme protiv Zagreba, i Minje Nikolića, stručnjaka za ljudska prava i člana Evropske akademije nauka.

Advokati “Mladost turista” uložiće prigovor Velikom veću na odbijenicu Malog veća. Problem je samo što o tome da li ima osnova za prigovor prethodno mora da odluči još jedno veće od pet sudija. Advokati smatraju da Veliko veće treba da se uključi, jer je u pitanju problem koji pogađa veliki broj firmi. Naime, 80 kompanija iz naše zemlje vodi sporove u Hrvatskoj za svoju imovinu, ne bi li tako “kupilo ulaznicu” za Strazbur.

TRAŽE I POLUOSTRVO

OKO 180 srpskih preduzeća oštećeno je od momenta kada im je Hrvatska konfiskovala imovinu vrednu oko dve milijarde evra. Samo jedna firma u stečaju iz Beograda potražuje poluostrvo kod Rovinja, sa hotelom i 28 hektara zemljišta, kažu advokati.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.