D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 24.04.2024, HRVATI UHAPSILI SRBINA TOKOM SUĐENJA: Uplašili se da će biti oslobođen, pa ga osumnjičili za drugi zločin

SRBIN Čedomir Vukadin (65) rodom iz Vrbnika kraj Knina uhapšen je juče za vreme suđenja u zgradi Županijskog suda u Splitu, dok mu se sudilo za ratni zločin u Hrvatskoj tokom rata devedesetih godina, a u kojem se brani sa slobode.

Kako su saopštili iz “Veritasa”, sada ga sumnjiče da je počinio i nekakav drugi navodni ratni zločin.

- Prema našim saznanjima hapšenje se desilo pre objave očekivane oslobađajuće presude po optužnici iz 2015. godine – kažu u “Veritasu”. – Određen mu je pritvor od mesec dana zbog opasnosti od bekstva, jer Vukadin osim hrvatskog ima i srpsko državljanstvo.

Hrvatska policija saopštila je, ne navodeći imena, da se dvojica od 76 i 65 godina sumnjiče da su u periodu od januara do decembra 1993. godine, u svojstvu komandanta i zamenika komandanta 1. bataljona 75. motorizovane brigade vojske Republike Srpske Krajine počinili ukupno 28  krivičnih dela ratnog zločina protiv hrvatskog civilnog stanovništva. Oni su navodno tada imali ulogu u komandovanju i nadzoru nad pripadnicima jedinica koje su im bile podređene, a koje su kako kažu “okupirale i zaposele prostor i mesta Opštine Promina”.

Hrvati navode da su osumnjičeni sa tog područja proterali veliki broj hrvatskih civila, da su znali da se hrvatski civili muče, protizakonito zatvaraju, da su ubijene 24 osobe, starosti od 43 – 87 godina, da su silovane dve žene, a jedna pokušana.

Naveli su i da osumnjičeni 76-godišnjak nije dostupan pravosudnim organima.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.