D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 27.07.2017, NS: U slavu sedam vekova manastira Krupa

Izložba foto-reportera “Novosti” Darka Dozeta u KC Novog Sada povodom jubileja srpske svetinje. Zahvaljujući manastiru, ni seobe, ni izgoni, nisu uspeli da iskorene Srbe

OBELEŽAVANjE velikog jubileja – sedam vekova od osnivanja manastira Krupa, počelo je juče u Kulturnom centru Novog Sada, otvaranjem izložbe Darka Dozeta, foto-reportera “Večernjih novosti”, posvećene ovom manastiru na međi Like i Dalmacije. Gostima na otvaranju izložbe, uz Bojana Panaotovića, direktora Kulturnog centra, obratio se i, kao svojevrsni domaćin, episkop bački Irinej.

- Svakom narodu je za ponos kada u svojim centralnim oblastima ima spomenik koji živi 700 godina, a značaj takvog spomenika još je veći kada je takva svetinja i spomenik na etničkoj i crkvenoj periferiji – istakao je episkop bački Irinej.

- Mora se reći da od kada u Dalmaciji ima Slovena, u njoj ima i Srba, i da ih, zahvaljujući i ovom manastiru, ni seobe, ni izgoni, nisu uspeli da iskorene.

Izložbu je u prisustvu mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija prigodnom besedom otvorio episkop dalmatinski Fotije:

- Zahvaljujem se Darku Dozetu na lepoti koju je ovekovečio na svojim slikama – rekao je, otvarajući izložbu.

Otvaranju izložbe, na kojoj je, na ukupno 40 umetničkih i dokumentarnih fotografija prikazan život u manastiru, uz autora prisustvovao je i iguman manastira Krupa arhimandrit Gavrilo Stevanović.

Centralna svečanost povodom ovog velikog jubileja biće održana u samom manastiru na slavu ove svetinje – Veliku Gospojinu, 28. avgusta.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.