D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 28. 02. 2023, OTIMAJU IMANJA SRBA U BENKOVCU: Hrvatska sprovodi “Oluju” i u katastru

UKOLIKO ne ulože žalbe na najnovije mere “podržavljenja” u Hrvatskoj, na hiljade srpskih porodica iz benkovačkog kraja, baš kao i mnoge hrvatske, ostaće bez zemlje. Prvi mart je poslednji rok do kada meštani ove opštine mogu da predaju prigovore ako su im imanja u sudsko-zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo države Hrvatske.

U pisanju prigovora pomaže im Eparhija dalmatinska, a u prostorijama crkvene opštine u Benkovcu pravnici Srpskog narodnog veća asistiraju ljudima u sastavljanju žalbi.

- Grad Benkovac je javno objavio Predlog programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Hrvatske za područje Benkovca kojim se pokušava oduzeti imovima svima koji su je koristili, a vodila se kao opštenarodna imovina – saopštila je Eparhija dalmatinska.

Predlog programa sadrži popis svih katastarskih čestica (parcela) u vlasništvu Hrvatske određenih za davanje.

- Ovim putem pokušava se oduzeti imovina svima koji su uživali i koristili je, a vodila se na opštenarodnoj imovini, te će se dati-prodati drugima – upozorili su iz Eparhije.

Za davanje u zakup ukupno je predodređen 2.801,6 hektara, a za prodaju 2,1 hektar oranica, šuma, vinograda…

Ovo je stvorilo veliku paniku među srpskim življem, pa su se ispred prostorija crkvene opštine SPC, ali i zgrade benkovačke opštine formirali veliki redovi.

- Katastarske knjige se razli – kuju od sudsko-zemljišnih i ispada da svi oni koji su kao vlasnici zemlje upisani u katastru, a ne u sudu, nisu više vlasnici – kaže R. M. iz Benkovca. – Rok da uložimo žalbe i dokažemo da decenijama, pa i stolećima posedujemo i obrađujemo tu zemlju, prekratak je: od 15. februara do 1. marta. Devedeset odsto Srba rasuto je po svetu, od Evrope, do Australije i Kanade, pa većina niti zna šta se dešava, niti može brzo da reaguje. Drugi su pak pripadnici starije, povratničke populacije, i takođe ne znaju šta bi trebalo da rade. Sigurni smo da taj vakuum Hrvatska želi da iskoristi za još jedno etničko čišćenje u katastarskim knjigama.

Prema rečima našeg sagovornika, reč je o najplodnijoj zemlji – Ravni Kotari tzv. Mala Kalifornija, katastarske opštine Islam Grčki, Biljane Donje, Biljane Gornje, Smiličić, Kula Atlagić, Jagodnja Gornja, Bijelina, Ceranje Gornje, Pristeg, Radašinovci… R. M. kaže da je u pitanju pravi “katastarski genocid”, čije su Hrvati manje žrtve, jer je teret najvećim delom pao na Srbe.

- Na stotine i stotine prigovora je već uloženo. Ni u Splitu, ni u Zadru zemljišne knjige se ne poklapaju sa katastrom, ali njih niko ne dira. Ljudi su besni i uplašeni – kaže R. M.

Savo Štrbac, prvi čovek Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, objašnjava da je u Hrvatskoj, uz veliku finansijsku podršku EU, počelo sređivanje sudsko-zemljišnih knjiga, za šta je, kako kaže, opredeljeno više novca nego za Pelješki most.

- S pravne strane, bio bi ovo potez vredan priznanja da nemamo problem, a to je da većina Srba nije tamo i pitanje je da li će stići do 1. marta da uloži prigovor – kaže Štrbac.

Prema njegovim rečima, sudsko-zemljišni vlasnici u Hrvatskoj se tretiraju kao pravi vlasnici, dok su u katastru posednici, odnosno oni koji tu zemlju decenijama obrađuju. A sve dok se posednik ne nađe u zemljišnim knjigama, on formalno nije vlasnik.

- Mnogo zemlje je oduzeto posle rata od veleposednika i agrarnom reformom dato seljacima. I za vreme Kraljevine je bila agrarna reforma. Parcelama se trgovalo, braća su ih međusobno delila i spajala, a da sve to nije sprovedeno kroz zemljišne knjige. Sad je Hrvatska odlučila da uvede red, ali je rok za prigovore prekratak, jer se u međuvremenu desio rat i Srbi su se odselili.

Štrbac dodaje da geometri već godinama izlaze na teren i pokušavaju da odrede granice parcelama. On navodi nedavni, u najmanju ruku neobičan slučaj, čoveka koji je geometrima dao takvu liniju razgraničenja svog placa sa komšinicom koja živi u Srbiji, da joj granica prelazi posred kuće. Žena sada mora da pokrene sudski spor. To isto će morati da učine i svi oni koji ne uspeju da ulože prigovor na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u roku. U sudskom sporu moraće od Hrvatske da povrate dedovinu.

 

SLUČAJ POTOMAKA VLADANA DESNICE

JEDAN od primera kako se zemljišne knjige razlikuju od katastarskih jeste i slučaj potomaka čuvenog pisca Vladana Desnice, koji vodi poreklo od srpskog uskoka Stojana Jankovića. Jankovići, odnosno Desnice, bili su veleposednici u Islamu Grčkom. Zemlja koja im je oduzeta posle rata i dalje se u zemljišnim knjigama vodi na njih, pa su Desničini potomci, po rečima Štrpca, pozvali seljane koji decenijama obrađuju ove parcele da se na njih i uknjiže.

 

V. C. S.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.