D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 28.07.2017, Srbin iz Spuža – Hrvatima

Crna Gora izručila Zagrebu još jednog državljanina Srbije, Milana Pavlovića (73). Sedmi Srbin izručen zbog navodnih ratnih zločina

VLASTI Crne Gore izručile su Hrvatskoj srpskog državljanina, penzionisanog zastavnika prve klase Vojske Jugoslavije Milana Pavlovića (73). On je sedmi Srbin kojeg je Crna Gora, po Interpolovim poternicama zbog navodnih ratnih zločina, izručila Hrvatskoj.

Kako je saopštio Dokumentarno-informacioni centar “Veritas”, Pavlović je izručen u četvrtak, posle višemesečnog ekstradicionog pritvora u zatvoru u Spužu. Uhapšen je 21. marta na Železničkoj stanici Bijelo Polje po hrvatskoj poternici. Hrvatki mu stavljaju na teret ratni zločin nad civilima počinjen u ratu devedesetih.

Pavlović je rođen u selu Kuk kod Slunja, a poslednjih godina živeo je u Srbiji, iako mu je porodica naseljena u Crnoj Gori.

“Presudom Županijskog suda u Šibeniku od 8. jula 1992. osuđen je na kaznu zatvora od 15 godina, a tereti se da je sa jednim svojim kolegom u Vojsci Jugoslavije između 16. i 23. septembra 1991, učestvovao u nezakonitim napadima protiv civilnog stanovništva, što je, navodno, dovelo do mnogih smrtnih slučajeva kao i uništavanja kulturnih spomenika i industrijskih objekata”, navedeno je u saopštenju “Veritasa”.

Nalazio se na spisku Državnog tužilaštva Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 31. marta 2013. Uprkos tome što je Pavlović negirao krivicu, Viši sud u Podgorici doneo je odluku kojom je utvrdio da su ispunjeni uslovi da bude izručen Hrvatskoj. Ovu odluku potvrdio je maja ove godine i Apelacioni sud Crne Gore, a akt o izručenju potpisao je ministar pravde Zoran Pažin.

Vlasti iz Podgorice prethodno su izručili dvojicu penzionisanih pripadnika Vojske Jugoslavije – generala Borislava Đukića marta 2016. i kapetana bojnog broda Pavla Pantića aprila iste godine.

ZLOUPOTREBA INTERPOLA

NA osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je uhapšeno 166 Srba od kojih je 58 ekstradirano u Hrvatsku. Od ukupnog broja ovih predmeta 21 postupak je obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

- Ovoliki broj obustava postupaka protiv osoba sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske – tvrde u “Veritasu”.

E. V. N.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.