D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 29.03.2020, Izolacija mi posle samice neće teško pasti – Kapetan Dragan za “Novosti” po izlasku iz zatvora u Lepoglavi

Dragan Vasiljković po izlasku iz hrvatskog zatvora u Lepoglavi peške prešao na Batrovce. Prvo me pregledali zbog virusa korona – kaže u ekskluzivnom razgovoru za “Novosti” Kapetan Dragan.

ZATVORSKI čuvari su me probudili u subotu u zoru, u četiri sata, rekli da se obučem, dali mi papir da sam slobodan, a onda mi vezali ruke lisicama i utrpali u policijsko vozilo. Lepo sam ih pitao ima li grejanja u kombiju, pitao da li da se obučem bolje… Naravno, grejanje nisu uključili i više od pet sati sam se smrzavao do graničnog prelaza Bajakovo – Batrovci. Tu su me bukvalno izbacili iz marice.

Ovako, ekskluzivno, gotovo u dahu, za “Novosti” priča Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji se posle 13,5 godina robije nalazi na slobodi, u svojoj Srbiji.

Prešao je, govori nam Vasiljković do naše strane granice – peške.

Kada su ga policajci spazili odmah su javili nadležnima, pa su ubrzo, kaže, stigli i njegovi prijatelji. Prethodno je, potvrđuje nam, podvrgnut merenju temperature zbog virusa korona.

- Iz izolacije u izolaciju – kroz osmeh nam je rekao u subotu po podne Kep u telefonskom razgovoru. – Ja sam 10 prethodnih meseci bio u samici, ali ovo sada samovanje mi neće teško pasti. Hvala Srbiji što mi je obezbedila odličan smeštaj, kompjuter, telefon…

Legenda srpskog otpora u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog veka prepričava i kako su se Hrvati potrudili da mu zagorčaju dan napuštanja Lepoglave. Bilo je, kaže, dogovoreno da ga sačekaju prijatelji sa automobilom. Međutim, kaže nam, nije mu data mogućnost ni da ih obavesti da se plan menja već je praktično “otet i odveden”. Dodaje i da mu je zabranjen ulazak na teritoruju EU na 20 godina.

- Čovek u zatvoru razmišlja i planira dan kada će ponovo biti slobodan. Meni su drugovi čak hteli i avion da pošalju. Predstavnici naše države su nudili auto da na dostojanstven način kročim u Srbiju. Hrvati su sve to znali i nisu hteli ni to da mi omoguće.

Tri puta su odbijali moj zahtev za prevremeno puštanje na slobodu, a ja sam jedini koji je osuđen za ratne zločine kome kazna nije bar malo skraćena – ogorčeno govori Kapetan Dragan.

Vasiljković poručuje da će praktično odmah krenuti da ispunjava obećanje koje je dao ostalim Srbima u Lepoglavi koji su ostali na robiji. Dodaje i da će državnim organima preneti sva svoja i iskustva ostalih 63 zatvorenika iz “četničkog paviljona” u Lepoglavi.

- Kada dođe vreme za izbore, zatražiću od naroda skupštinski mandat da se glas tih mučenika čuje i u srpskom parlamentu – kaže Vasiljković.

Dojučeršnji robijaš kaže da je već u toku dana imao priliku da razgovara sa nekim od prijatelja i saboraca. Nije još stigao da se javi bratu u Australiji, zvao je samo, otriva nam “jedan ženski broj”.

Na kraju, naš sagovornik navodi da je potpuno zdrav, ali da mora da ide na operaciju mrene na jednom oku. Na intervenciju će kada se, kaže “ovo oko korone smiri”.

PRVO POJEO SLADOLED

- Prvo sam zatražio da pojedem tri kugle sladoleda od jagode sa čokoladom.To mi je palo na pamet – govori nam. – Kada sam potom došao u smeštaj i video frižider pun hrane oduševio sam se. Mada, i u Lepoglavi je bilo hrane. U kantini je moglo sve da se nabavi. Neću da grdim Hrvate kad nema razloga.

U HRVATSKOJ OD 2015.

Dragan Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13,5 godina zatvora. U izdržavanje kazne uračunato mu je i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Australiji od osam godina i devet meseci, kao i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj. U tri navrata su mu odbijani zahtevi za uslovno prevremeno puštanje na slobodu, a Hrvatskoj je izručen 2015. godine.

ADVOKAT KAPETANA DRAGANA, DRAGAN PALIBRK: ZAŠTO ZABRANA ULASKA U EU 20 GODINA?

Kapetan Dragan od subote je na slobodi – prvi je potvrdio “Novostima” njegov advokat Dragan Palibrk. Kako je istakao, njemu je uručeno rešenje da napusti Hrvatsku u roku od 24 sata, a Hrvatska ga je praktično proterala iako u presudi Županijskog suda takva sankcija nije predviđena.

- Rešenje o zabrani ulaska u zemlje EU na 20 godina je potpuno nelogično i ne zna se ko ga je i kako napisao – tvrdi Palibrk. On je najavio da će Vasiljkovićev pravni tim morati ponovo da reaguje i traži objašnjenje zvaničnog Zagreba.

D. Vujičić

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.