D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 29. 08. 2023, VERITAS: Nerazjašnjena sudbina 1.517 srpskih žrtava

IZ Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” saopštili su da se, prema njihovim podacima, među 7.713 do sada verifikovanih žrtava Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine iz rata devedesetih, nalazi 1.517 osoba čije sudbine još nisu rasvetljene.

Među njima su 1.083 civila (71 odsto), od čega su 424 (28 odsto) žene, saopšteno je iz ovog centra povodom Međunarodnog dana nestalih – 30. avgusta.

Iz “Veritasa” je ukazano da je najviše nestalih, njih 750, u poslednjoj ratnoj godini, dok je među nestalim, za kojim se još traga, 607 onih koji su poginuli na samom početku rata.

- Više od trećine sa tog spiska ne nalazi se u Knjizi nestalih za područje Hrvatske, a više od četvrtine u Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije – ukazano je iz “Veritasa”.

Iz ovog dokumentaciono.informacionog centra je naglašeno da je počev od 2000. godine iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano ukupno 1.637 posmrtnih ostataka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući one koji su sa njima živeli i ratovali na njihovoj strani.

Od toga su do sada identifikovana 1.292 posmrtna ostataka, dok ih još 345 čeka na identifikaciju.

“Veritas” trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mesta ukopa sa više od 150 posmrtnih ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i 28 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

Iz ovog centra je poručeno da porodice nestalih osoba imaju pravo da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, a da društvo ima pravnu i moralnu obavezu da im pomogne u njihovom traganju.

- To je moguće samo uz aktivnu saradnju porodica nestalih sa nadležnim organizacijama i institucijama. Međunarodni dan nestalih je prilika i da se javnost podseti na patnju i bol porodica nestalih, ali i poziv porodicama da izvrše i svoju obavezu – otvore zahtev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspešne potrage – saopšteno je iz “Veritasa”.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.