D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 31.01.2024, ЗЛОЧИНЦИ ПОСТАЈУ ХЕРОЈИ, ЖРТВЕ ПОНОВО УБИЈАЈУ: Шта доноси нови хрватски закон о рехабилитацији

УЗМЕШ сунђер и пребришеш сва убиства, мучења, све злочине.

Тако, отприлике, предвиђа нови хрватски закон о казненој евиденцији и рехабилитацији, по којем ће убрзо бити обрисани ратни злочини које су починили Тихомир Блашкић, Мирко Норац и многи други који су били осуђени због убијања цивила, Срба и Бошњака.

Двадесет година затвора предуслов је за рехабилитацију, а након тога ће осуђени ратни злочинци постати обични, мирни људи из комшилука, а о њиховим злочинима неће смети ни да се говори. Сви који ће подсећати на актере у Медачком џепу, Лаштванској долини и другде биће осуђени и чекаће их драконске казне ако кажу имена оних који су злочине починили. А на пригодним комеморацијама породице побијених Срба неће моћи ни да спомену имена крвника своје деце.

Ево напокон и прилике да ревизионисти напишу нову историју у којој нема кривице “за наше”. Злочина није ни било на хрватској страни, то су уосталом тврдили и тврде сви који су једва дочекали овај закон. Који је, ваљда, достигнуће демократије по којој свако има право на рехабилитацију, без обзира на то што је окрвавио руке у ратном вихору.

Закон доноси и планетарну новост, категорију бившег ратног злочинца, за којег се не сме ни да се писне да је починио злочине. Закон који ће изменити књиге и уџбенике из историје. Или, будимо иронични, закон који би помиловао и једног Хитлера, да је којим случајем био Хрват, преживео рат и двадесет година одлежао у затвору. Било, па прошло.

Можда и није прошло, јер Дарио Кордић јавно каже, “поновио би све”.

Злочинци тако постају хероји, а применом тог закона, за који су дигли руке и владајући и они из опозиције, жртве злочинаца биће још једанпут убијене. Накарадни параграфи рехаблитују “наше дечке”, а газе оне који, ваљда, нису наши. И који су завршили како су завршили. А хоће ли баш овај закон дати крила онима који упорно ударају у бубањ који би могао довести до нових злочина? Ко зна. Сигурно је само да ће овај пропис битно изменити однос злочинца и жртве, тиме да главна звезда постаје (бивши) злочинац.

 

Јурица Керблер – Од сталног дописника Новости ЗАГРЕБ

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.