D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Beta, 02.06.2019, Čotrić:EP da ne potvrdi mandat Ruži Tomašić

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić pozvao je danas Evropski parlament da ne potvrdi mandat hrvatskoj poslanici Ruži Tomašić zbog, kako navode, propagiranja i veličanja ustaštva

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić pozvao je danas Evropski parlament da ne potvrdi mandat hrvatskoj poslanici Ruži Tomašić zbog, kako navode, propagiranja i veličanja ustaštva.

“S obzirom na to da je antifašizam jedan od temelja na kojima se zasniva Evropska unija, pozivam nadležna tela Evropskog parlamenta da ne verifikuju mandat Ruži Tomašić, ponovo izabranoj poslanici iz Hrvatske na listi Hrvatskih suverenista, jer otvoreno propagira i veliča ustaški nacizam, jednog od najvernijih saveznika Hitlerovog Trećeg rajha”, navodi se u pisanoj izjavi Čotrića.

On je naveo da je zagrebački nedeljnik Novosti objavio u najnovijem broju fotografiju Ruže Tomašić u uniformi Ženske ustaške mladeži, kako u Kanadi 1980. godine recituje sopstvene pesme ‘Hrvatskoj', koja se završava pozdravom “Vječno za dom spremni” i “Poglavniku”, posvećenu tvorcu Nezavisne države Hrvatske (NDH) Anti Paveliću. Pomenute pesme objavljene su u časopisu “Nezavisna država Hrvatska” koji je uređivao prvi čovek ustaške emigrantske organizacije Hrvatski oslobodički pokret Srećko Pšeničnik.

“Posebno zabrinjavajuće u držanju Tomaševićeve jeste da je, potvrđujući autentičnost fotografije i objavljene pesme, izjavila za Novosti da se ‘nije odrekla svojih uverenja'”, naveo je Čotrić.

On je kazao da je “nakazna tvorevina NDH još od aprila 1941. godine donela ‘rasne zakone’ i formirala lanac koncentracionih logora u kojima je na najzverskiji način ubijeno više od milion dece, žena i muškaraca zato što su bili srpske, jevrejske ili romske nacionalnosti”.

“Evropska unija je za svoj praznik i Dan Evrope odredila 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i zato poslanicima koji otvoreno zagovaraju fašizam, nacizam i ustaštvo ne sme biti mesta u klupama Evropskog parlamenta”, ocenio je Čotrić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.