D.I.C. Veritas

Večernje novosti, RTV, Tanjug, 05.04.2018, Veritas: Na Kupreškoj visoravni nekada živelo 5000 Srba, danas tek oko 600

Dokumentaciono – informacioni centar Veritas podsetio je da je 3. aprila 1992. godine počeo pogrom srpskih sela na Kupreškoj visoravni u jugozapadnoj Bosni, te istakao da sada tamo živi oko 500 do 600 Srba

Dokumentaciono – informacioni centar Veritas podsetio je da je 3. aprila 1992. godine počeo pogrom srpskih sela na Kupreškoj visoravni u jugozapadnoj Bosni, te istakao da sada tamo živi oko 500 do 600 Srba. 

Prema njihovim rečima, važno je ukazati na tu činjenicu, jer je tamo, prema podacima iz 1991. godine bilo oko 5.000 Srba.

Veritas je naveo da su hrvatske jedinice u tadašnjem napadu brzo napredovale, jer, kako kažu, sa srpske strane nije bilo organizovane odbrane.

“Brojčano nadmoćniji, bolje naoružani i sa iskustvom iz rata u Hrvatskoj, do 6. aprila zauzeli su sva srpska sela, uključujući i opštinski centar gradić Kupres. Za nekoliko dana hrvatska vojska ubila je 54 srpska civila i teritorijalca, a oko 150 odvela u logore po zapadnoj Hercegovini i Hrvatskoj, u kojima su prošli pravu golgotu”, navodi se u saopštenju Veritas-a.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.