D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Srna, 04.06.2022, MONSTRUOZNO: Ugledni hrvatski istoričar tvrdi da su civile na Petrovačkoj cesti bombardovali Srbi

Reakcije iz Zagreba na odluku Tužilaštva Srbije o podizanju optužnica protiv četvorice hrvatskih oficira za zločine u “Oluji” pokazuju da je u Hrvatskoj na delu udruženi poduhvat za odbranu zločinaca kroz pokušaj da se orkestriranom kampanjom spere svaka odgovornost za ubistvo 13 srpskih civila u izbegličkoj koloni.

Na to ukazuje i predsjednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, koji ističe da predstavnici Hrvatske u zaštiti zločinaca idu toliko daleko da i danas tvrde da izbeglice iz Republike Srpske Krajine na Petrovačkoj cesti i u Svodni, kod Novog Grada nije bombardovala hrvatska avijacija, već srpska.

To je, ističe Štrbac, bio hrvatski zvanični narativ o događaju na Petrovačkoj cesti do 2012. godine, koji se još koristi u javnosti, o čemu svedoče i poruke direktora Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra domovinskog rata Anta Nazora.

Štrbac za Srnu otkriva da se Nazor na nedavnoj tribini u Zagrebu o zločinu na Petrovačkoj cesti, koju su prekinuli hrvatski ekstremisti, upinjao da dokaže da su srpske civile u izbegličkoj koloni bombardovali Srbi i pozivao se na izjavu jednog srpskog oficira i doktora nauka da su izbeglice raketirane iz “aviona sa petokrakom”.

Štrbac ističe da je Nazor na tribini rekao i da nikada nije video izvještaj hrvatskog “Magazina za vojnu povijest” iz 2012. godine, u kojem je dokazano da je srpske izbeglice gađala hrvatska acvijacija i u bombardovanju ubila 13 civila, među kojima je bilo i šestoro dece.

- To je neverovatno, jer za to navodno ne zna čovek koji je u Hrvatskoj najodgovorniji za dokumentovanje rata, konstatuje predsjednik “Veritasa”.

Prema njegovom objašnjenju, famu razbijenu tim izveštajem iz 2012. godine još podgrejavaju u hrvatskoj javnosti, iako je i u Međunarodnom sudu pravde u Hagu tokom priprema za raspravu po tužbama za genocid između Hrvatske i Srbije prihvaćeno da su srpski civili na Petrovačkoj cesti i u Svodni ubijeni iz hrvatskih aviona.

Međutim, kako ukazuje Štrbac, ovih dana napravljen je iskorak iz tog kalupa, jer je nekadašnji šef hrvatske diplomatije Mate Granić, shvativši da ne može da se brani neodbranjivo, lansirao drugu koncepciju u opravdavanju zločina.

Granić je praktično potvrdio da su srpski civili žrtve bombardovanja hrvatske avijacije, s tim što on stradale pokušava da prikaže kao “kolateralnu štetu” navodnog dejstvovanja po “srpskim tenkovima i kamionima koji su iz Hrvatske prevozili oružje bosanskim Srbima”.

Tih tenkova, napominje Štrbac, na Petrovačkoj cesti nije moglo biti, jer je tada naređeno da se oružje, tenkovi i artiljerija predaju Vojsci Republike Srpske na Petrovačkom polju, udaljenom 16 kilometara od mesta na kojem su hrvatski piloti ubili srpske civile.

Osim toga, kako kaže, deset minuta nakon zločina napravljeni su snimci, na kojima se jasno vidi da su pogođeni kamion sa prikolicom, automobil i dva traktora sa izbeglicama, tako da za to vreme niko nije mogao da skloni tenkove koje Granić i drugi Hrvati pominju kako bi zločin prikazali kao napad na “legitimne vojne mete”.

Štrbac smatra da je, uprkos tome što se njome opravdava zločin, Granićeva taktika veoma lukava, jer on poput advokata u priču uvodi Splitsku deklaraciju o vojnoj saradnji sa Alijom Izetbegovićem.

- Ova priča na sudu će imati dva segmenta u dokazivanju činjeničnog stanja. Prvo, ići će se na dokazivanje da li je bilo dejstava. Granić kaže da jeste, ali da su oni mogli da desjtvuju po srpskim ciljevima u BiH jer su imali sporazum sa Alijom Izetbegovićem, a tvrdi i da su gađani vojni ciljevi, objasnio je Štrbac.

Prema njegovoj ocjeni, Hrvatska će, kao što je najavio njen premijer Andrej Plenković, učiniti sve da odbrani optužene hrvatske oficire, tvrdeći sve i svašta, pa i to da su pripadnici Hrvatske vojske ubili civile gađajući srpske tenkove, dok će srpska strana dokazivati da tih vojnih ciljeva nije bilo ni na vidiku.

Štrbac naglašava da Hrvati mogu da pričaju šta hoće, ali ne mogu da ospore da su njihovi piloti bili u prilici da jasno vide da nikakvih tenkova i kamiona sa oružjem u izbegličkoj koloni nije bilo, tako da su znali šta i koga gađaju.

On smatra da će Hrvatska nastaviti sa napadima na optužnicu Tužilaštva Srbije za ratne zločine, sledeći svoju mantru da, kako navode, “zli srpski agresori ne smeju i ne mogu da optužuju njihove heroje i oslobodioce”.

- Oni nemaju nikakvu empatiju prema srpskim žrtvama. NJih 99,9 odsto prihvatilo je službeni narativ koji glasi da je na Hrvatsku bila izvršena agresija i da je u “odbrambenom ratu” dozvoljeno sve, što uključuje i činjenje zločina”, ističe Štrbac.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.