D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Tanjug, 06.08.2017, U Diseldorfu pomen za prognane i stradale Srbe

U srpskoj pravoslavnoj crkvi “Sveti Sava” u Diseldorfu, glavnom gradu nemačke pokrajine Severne Rajne – Vestfalije, održan je pomen sećanja na prognane i stradale Srbe i podsećanje na žrtve akcije “Oluja”

U srpskoj pravoslavnoj crkvi “Sveti Sava” u Diseldorfu, glavnom gradu najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne – Vestfalije, održan je danas pomen sećanja na prognane i stradale Srbe i podsećanje na žrtve hrvatske vojne akcije “Oluja”, u kojoj je iz svojih domova proterano najmanje 200.000 krajiških Srba, a ubijeno ili nestalo oko 2.000 ljudi.

Službu, kojoj su prisustvovali pravoslavni vernici, članovi srpskih klubova, predstavnici srpske dijaspore kao i novimenovani generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu Branislava Perin-Jarić, služio je sveštenik, protoprezviter Duško Spasojević.

Vlade Republike Srbije i Republike Srpske su, na zajedničkoj sednici, 26. juna 2015. godine donele odluku da se svaki 5. avgust obeležava kao Dan sećanja na prognane i stradale Srbe.

Kada je reč o Srbima u Nemačkoj, crkveni podaci ukazuju da je upravo u Severnoj Rajni-Vestfaliji skoro 140.000 Srba našlo “uhlebljenje”, ali i mesto za molitve u velikom broju gradova.

Srpska pravoslavna crkva u Severnoj Rajni – Vestfaliji ima, naime, svoje crkvene opštine u Ahenu, Bonu, Bilefedu, Vupertalu, Diseldorfu, Dortmundu, Esenu i Kelnu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.