D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Tanjug, 19.02.2020, Izmenjena optužnica protiv Martića i Čeleketića

Županijsko državno tužilaštvo izmenilo je činjenice u optužnici protiv predsednika krajiških Srba Milana Martića i generala Milana Čeleketića

Županijsko državno tužilaštvo izmenilo je činjenice u optužnici protiv predsednika krajiških Srba Milana Martića i generala Milana Čeleketića, prema kojem je, umesto dosadašnjeg opisa o unutrašnjem oružanom sukobu, utvrđeno da su ratni zločini za koje se oni terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužilaštvo je objasnilo da je optužnica izmenjena jer, kako navode, oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. oktobra 1991. jer je nezavisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna, prenosi Hina.

Prema optužnici podignutoj još 2003. godine, nekadašnjeg predsednika SAO Krajine Milana Martića i Milana Čeleketića, generala Vojske Republike Srpske Krajine, optužnica tereti da su naredili i organizovali raketne napade na Zagreb, Karlovac i Jastrebarsko, kao osvetu za hrvatsku vojnu operaciju Bljesak u zapadnoj Slavoniji u maju 1995. godine.

S obzirom da je Haški sud 2008. godine osudio Martića za napade na Zagreb on je sada na zagrebačkom Županijskom sudu optužen samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić optužen za napade na sva tri grada.

Suđenje je bilo odloženo jer je optužnica morala da se promeni nakon što je Haški sud osudio Martića na 35 godina zatvora za pomaganje pri organizovanju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Martić ne može da prisustvuje suđenju jer trenutno služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Subotici.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.