D.I.C. Veritas

Večernje novosti, Tanjug, 31. 08. 2022, POČINJE SUĐENJE HRVATSKIM PILOTIMA ZBOG UBIJANJA SRPSKE DECE : Pripremno ročište 14. oktobra

POSEBNO odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 14. oktobar pripremno ročište u procesu protiv četvorice oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u zločiničkoj akciji „Oluja”, potvrdila je za medije portparolka tog suda Tatjana Matić.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina za zločine u akciji „Oluja” dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Cilj ove akcije bio je, prema optužnici, da se srpsko civilno stanovništvo prinudi da trajno napusti teritoriju na kojoj je do tada živelo u Hrvatskoj, s tim da im se ostave dva putna pravca za izlazak.

Optuženi su nakon toga, navodi se u optužnici, sproveli brionsku odluku i naredili avionske napade na civilno stanovništvo, što je za posledicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti i panično bežanje civila prema Srbiji, uz učvršćivanje njihove odluke da napuste teritoriju na kojoj su do tada živeli i više se ne vraćaju, što je dovelo i do promene etničkog sastava Hrvatske.

Josip Čuletić izdao naređenje

Prema optužnici, sada pokojni general bojnik Josip Čuletić je u svojstvu rukovodioca Centra operativnog rukovođenja izdao naređenje optuženom Mikcu, komandantu 92. Zrakoplovne baze Pula, i Zdenku Radulju, komandantu 91. Zrakoplovne baze „Pleso”, Zagreb, za avinonske napade po ciljevima na zemlji, što uključuje i civilno stanovništvo koje je bežeći od napada hrvatske vojske i policije već napustilo svoje domove u Hrvatskoj i prešlo u dubinu teritorije susedne međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Stanovništvo se kretalo prema preporukama hrvatskih vlasti, putevima koji su im od njih bili sugerisani kao sigurni i otvoreni za odlazak, u kolonama u kojima nije bilo vojnih formacija, oklopnih vojnih vozila, tenkova ili teškog naoružanja Vojske RSK.

Avionski napad na izbegličku kolonu

Mikac je, postupajući po dobijenom naređenju, naredio Jeleniću avionski napad na izbegličku kolonu koja se kretala u rejonu u kojem nije bilo nikakvih oružanih sukoba, putem Bosanski Petrovac-Ključ, izvlačeći se iz Hrvatske, sa teritorije RSK, sa prostora Dalmacije i Like.

Radulj, takođe postupajući po dobijenom naređenju, izdao je naređenje optuženom Boroviću za avionski napad na izbegličku kolonu koja se kretala u rejonu u kojem takođe nije bilo nikakvih oružanih sukoba, putem Bosanski Novci-Prijedor izvlačeći se iz Hrvatske sa teritorije RSK, sa prostora Korduna i Banije.

Potom je Jelenić, postupajući po dobijenom naređenju, naredio N. N. pilotu da koristeći avion „Mig 21” (koji je prethodno prebazirao iz Pule na aerodrom u Splitu) izvrši napad po izbegličkoj koloni koja se kretala putem Bosanski Petrovac-Ključ, što je ovaj učinio 7. avgusta 1995. godine u popodnevnim časovima.

On je na području Opštine Bosanski Petrovac, u BiH, najpre preleteo izbegličku kolonu (koja je do tada prevalila više od 60 kilometara od granice sa Hrvatskom), a potom okrenuo avion i u povratku, iako je video da se ne radi o legitimnom vojnom cilju, dejstvovao raketnim udarima raketama S-24 (namenjenim za uništavanje neprijateljske žive sile) po izbegličkoj koloni, zaprežnih, putničkih, teretnih vozila i traktora, kojom prilikom je ubijeno 10 civila.

U tom napadu je više ljudi ranjeno, od kojih je do sada identifikovano 15 ljudi, a kritičnom prilikom je više vozila u koloni uništeno.
Raketni udar po izbeglicama

Borović je, postupajući po dobijenom naređenju, naredio dvojici N. N. pilota da koristeći dva aviona „Mig 21” (sa aerodroma Pleso) izvrše napad po izbegličkoj koloni koja se kretala putem Bosanski Novi – Prijedor, što su i učinili dana 8. avgusta 1995. godine u popodnevnim časovima u mestu Svodna, Opština Bosanski Novi.

Oni su dejstvovali iz avionskih topova i raketnim udarima raketama S-24 po izbegličkj koloni, zaprežnih, putničkih, teretnih vozila i traktora, kao i po civilnim objektima u blizini puta, kojom prilikom su ubijena tri civila.

U ovim napadima za sada je identifikovano: 13 ubijenih osoba, od kojih je četvoro dece, kao i 24 ranjene osobe.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako je obrazložilo u optužnici, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično delo.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.