D.I.C. Veritas

Večernji list, 03.06.2016., Stigla nova osuda: ‘Za dom spremni viču oni kojima do Hrvatske nije stalo’

“Problem koji tako teško opterećuje našu svetu hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne mogu riješiti ni navijači ma koliko se trudili, ni nogometaši, a očito dosad to nisu mogle ili htjele ni političke elite”

Hrvatska nogometna reprezentacija prije nekoliko dana ponovno je kažnjena zbog ispada dijela navijača koji su neprimjereno skandirali tijekom utakmica protiv Izraela i Mađarske. Zbog povika ”Za dom spremni” Hrvatska je uz novčanu kaznu od 150.000 švicarskih franaka dobila i dvije utakmice pred praznima tribinama u kvalifikacijama za SP 2018. godine.

– Moramo ozbiljno shvatiti poruke koje nam Fifa šalje. Bojim se da samo sportaši i sport to neće moći riješiti. Teško je pripremati se za velika natjecanja, a nemaš optimalne uvjete za to – rekao je izbornik Ante Čačić, a osuda je stigla i od Kluba navijača “Uvijek vjerni”. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

“Ogorčeni i zabrinuti, članovi Kluba navijača Uvijek vjerni iskazuju veliku zabrinutost inezadovoljstvo u povodu posljednjih događaja koji su kulminirali još jednom drastičnom kaznom našoj nogometnoj reprezentaciji.

Ne shvaćajući porive da se svojim uzvicima očito namjerno sabotira reprezentacija, kao što ne shvaćamo nerazumljivu i destruktivnu podijeljenost na “ove” i “one”, ili na “sjever” i “jug” odgovorno tvrdimo da problem s kojim se suočavamo nije samo nogometni ili navijački!

Problem koji tako teško opterećuje našu svetu hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne mogu riješiti ni navijači ma koliko se trudili, ni nogometaši, očito dosad nisu mogle ili htjele niti političke elite. Ispada pritom da je do reprezentacije malo kome stalo.

E, pa nama je stalo. I te kako! Uoči europske smotre na kojoj će biti mnogo naših navijača i najveći dio članstva “Uvijek vjerni” – ovakva kazna djeluje i otrežnjujuće i upozoravajuće. Hrvatskoj reprezentaciji se može dogoditi da kao zarobljenik nekolikohuligana bude čak i izbačena s prvenstva u Francuskoj. Kazna koju je reprezentacija zadobila oštro je upozorenje. 

Društvo se dosad uopće nije sustavno suočavalo s ovim problemom, koji nije ni nogometni, ni sigurnosni, već upravo – društveni problem! S ovakvim niskim udarom prema reprezentaciji koje uz politiku društvo ne sankcionira, čime smo praktički svi taoci onih kojima do Hrvatske uopće nije stalo.

Kao što nisu navijači iscrtali nacistički simbol na poljudskom stadionu, a što su bludni politikanti koristili da bi se ocrnili baš navijači, tako ni pokliči kojima upropaštavamo hrvatsku reprezentaciju nisu djelo navijača nego onih koji “love u mutnom”. I jednostavno ne vole Hrvatsku, reprezentaciju, naše društvo i naše vrijednosti. Došli smo do ruba ponora, a na svima nama je da ne napravimo korak naprijed.”

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.