D.I.C. Veritas

Večernji list, 03.09.2014., Likvidirao pa zapalio šestero zarobljenika

Milorad Momić (50) ili Guy Monier, kako se zvao u Francuskoj, uhićen je u Hrvatskoj i nalazi se u istražnom zatvoru Županijskog suda u Osijeku.

Zločin u Srebrenici

Istraga se nastavlja jer se sumnja da je 50-godišnjak s hrvatskom i francuskom putovnicom u srpnju 1995. kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi Škorpioni pridruženih vojsci Republike Srpske ubio šest ljudi bošnjačke nacionalnosti u Godinjskim Barama pokraj Trnove u susjednoj BiH. Osobe su zarobljene za okupacije UN-ove Zaštićene zone – Srebrenica, odakle su odvezene u blizinu borbenih djelovanja. Zajedno s još nekoliko pripadnika Škorpiona, sumnja se, Momić je zarobljenicima pucao u leđa, a potom ih polio benzinom i zapalio.

Već je sjedio na optuženičkoj klupi pred Županijskim sudom u Vukovaru zbog ratnog zločina počinjenog u Berku pokraj Vukovara 1991. Zbog toga se Momić, odnosno Monier našao na međunarodnoj tjeralici koju je uz Hrvatsku raspisala i Srbija. Uhićen je početkom 2011. u francuskim Alpama. Sud u Grenobleu u ožujku iste godine izručio ga je Hrvatskoj. Krajem prošle godine proglašen je krivim i nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Vrhovni sud ukinuo je presudu ovog proljeća i odredio novo suđenje.

Vijest o ponovnom uhićenju Milorada Momića objavljena je na dan kada Berak, u kojem je živio do Domovinskog rata i dok je rat trajao, obilježava 23 godine okupacije. U tom je slavonskom selu ubijeno 28 mještana, a 17 ih se i dalje vodi kao nestali. Momića u Berku opisuju kao seoskog mangupa i fakina. Trenirao je karate, bio jedan od vlasnika lokalne diskoteke smještene u crkvi.

Sve snimili

Bio je i organizator svih događanja te jedan od zapovjednika Škorpiona koji su imali sjedište u Đeletovcima te su bili zaduženi zaeksploataciju nafte iz lokalnih bušotina. Zločin pokraj Trnova sami Škorpioni zabilježili su i na devetominutnoj videosnimci koja se može pronaći na internetu.

Prikazuje skupinu naoružanih Škorpiona i šest zarobljenika vezanih ruku u koje su pucali. Preživjele su natjerali da ubijene odnesu u šumu, a potom su ih likvidirali.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.