D.I.C. Veritas

„Večernji list“, 05.07.2012. – Ratni zločin – Vrhovni sud ukinuo pritvor Tomislavu Merčepu

Bivši savjetnik ministra policije pritvoren je u prosincu 2010., a zbog problema sa zdravljem uglavnom je bio u BOLS-u

Tomislav Merčep, bivši savjetnik ministra policije, a sadašnji optuženik za ratni zločin nad civilima, po svemu sudeći uskoro bi mogao izaći iz pritvora u kojem je od prosinca 2010.

Naime, Vrhovni sud ukinuo je rješenje o produženju pritvora Tomislavu Merčepu, a u uputi Vrhovnog suda, o kojoj će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljati sutra, navodi se da se o uvjetima Merčepova pritvaranja među ostalima mora očitovati i Bolnica za osobe lišene slobode (BOLS).

Naime, kako Merčep ima ozbiljnih zdravstvenih problema, većinu svog pritvora proveo je u BOLS-u, a zbog toga je u nekoliko navrata, o svom trošku, pod paskom pravosudne policije, premještan u toplice.

No to nije ustanova koja zadovoljava uvjete medicinske skrbi koja je Merčepu potrebna, pa bi to mogao biti jedan od razloga da mu se već ovaj tjedan pritvor i ukine. Merčep je imao dva moždana udara, zbog čega se otežano kreće i govori. Sudski vještaci ustanovili su da je sposoban za suđenje, pod uvjetom da se svakih 45 minuta napravi pauza, a na dosadašnjim raspravama s njim je u sudnici bila i liječnica.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.