D.I.C. Veritas

Večernji list, 11.07.2013., Strijeljali su i u rupu bacili 14 ljudi. Tijela im još nisu nađena

Emocije prorade, a u grlu se stegne. Ivanu Babiću teško se prisjetiti nesretnog 14. rujna 1991. kada su mu otac i majka odvedeni iz svog doma u Vukovaru. Iva i Stipan bili su i roditelji pokojnog Marka Babića, heroja obrane grada.

Tiha i vrijedna obitelj

– Zatočili su ih u podrum. Priča se da su strijeljani pa bačeni u rupu. Tijela im nikada nisu nađena – govori nam Ivan teškim glasom. Petnaestak je civila iz iste ulice, Lipovačkog puta, tada prevezeno u obližnje selo Trpinju.

– Svi su stanovali u krugu od 500 metara, riječ je o bračnim parovima od 50-ak godina – dodaje.

Desetak je osoba iz Trpinje danas privedeno zbog sumnje u ratni zločin u Vukovaru 1991. Sumnjiči ih se za, neslužbeno doznajemo, ubojstva 14 civila. Među žrtvama su i supružnici Babić.

– Tijela su, govori se, kasnije izvađena iz jame i premještena. Htjeli su prikriti zločin. Gubi im se od tada svaki trag – kaže naš sugovornik.

Šest se godina nedavno napunilo od smrti brata mu Marka. Teški su ovo dani za obitelj. Ubojice njihova oca znali su tko im je sin. Marko Babić legendarni je vukovarski branitelj. Nakon pogibije Blage Zadre preuzeo je zapovjedništvo u Borovu naselju. Uništio je najviše tenkova na Trpinjskoj cesti.

– Bila je to mirna, tiha i vrijedna obitelj, bavili su se poljoprivredom – prisjeća se Danijel Rehak, čelnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Petar Balen jedan je od rijetkih stanara Lipovačkog puta koji je preživio torturu u Petrinji, ali i kasnije u Veri, Dalju te u Begejcima.

Pretresli 12 kuća

– Razapeli su ga golog ga na križ kao Isusa, htjeli su mu vaditi testise. Ni danas ne zna tko je naišao i spasio ga – priča supruga mu Ana. Dva je mjeseca mislila da je mrtav.

– Bio je do vrata u septičkim jamama. Smršavio je 25 kilograma – opisuje.

Trpinja, selo s većinski srpskim stanovništvom, danas je bilo pod opsadom policije. Kucalo se na vrata sumnjivcima, ali i onima koji mogu imati korisne informacije o zločinima. “Pročešljano” je 12 kuća.

– Došla je policija oko 6.30 sati kod mog rođaka i tražila nekakve popise i zapisnike, ali koliko znam, ništa nisu pronašli. Odveli su ga na informativni razgovor u vezi s nekakvim maltretiranjima hrvatskih civila – kazala nam je žena koju smo zatekli na ulici. Rijetko je tko u selu bio za razgovor.

– Da su činili zločine, pobjegli bi. Ovo su obični ljudi koji gledaju kako će preživjeti Akciju je vodilo osječko, a ne vukovarsko Državno odvjetništvo, i to u potpunoj tajnosti. Službenih informacija gotovo i nema. Reagiralo je pak Zajedničko vijeće općina iz Vukovara. Izražava sumnju u “pritisak na srpsku zajednicu, a posljedica bi mogla biti nova iseljavanja”.

Na dan pokopa srušio se helikopter

Heroj Vukovara Marko Babić preminuo je 5. srpnja 2007. od moždanog udara. Imao je tek 41 godinu. Uništio je petnaestak neprijateljskih tenkova u Vukovaru i za života postao legendom. Njegova je prerana smrt za suborce bila veliki šok. Na dan pokopa vojni se helikopter srušio u krugu vukovarske vojarne. Tri su osobe poginule, a sedam ih je ozlijeđeno. U helikopteru su bili državni i vojni dužnosnici koji su došli na sprovod.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.