D.I.C. Veritas

Večernji list, 13.05.2014., Održana identifikacija posmrtnih ostataka 19 osoba

S obzirom na vrijeme stradavanja, posmrtni ostaci dviju osoba potječu iz perioda 1991./1992. godine, dok se posmrtni ostaci 17 osoba odnose na 1995. godinu i VRO „Oluja“.

U organizaciji i koordinaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja danas se na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu održala identifikacija posmrtnih ostataka 19 osoba ekshumiranih iz pojedinačnih i zajedničkih grobnica nastalih nakon humane asanacije 1995. godine. Identifikaciji su nazočili i predstavnici Komisije za nestala lica Republike Srbije i međunarodnih organizacija.

S obzirom na vrijeme stradavanja, posmrtni ostaci dviju osoba potječu iz perioda 1991./1992. godine, dok se posmrtni ostaci 17 osoba odnose na 1995. godinu i VRO „Oluja“. Posmrtni ostaci osoba stradalih 1991./1992. godine ekshumirani su na području Brodsko-posavske županije (1 osoba) te Šibensko-kninske županije (1 osoba), a posmrtni ostaci 17 osoba stradalih 1995. godine ekshumirani su na području Zadarske županije (12 osoba), Šibensko-kninske županije (2 osobe), Sisačko-moslavačke županije (2 osobe) te Splitsko-dalmatinske županije (1 osoba).

Identifikaciji je prisustvovao i ministar branitelja Predrag Matić koji je izjavio: „Prisustvovati identifikacijama posmrtnih ostataka je najteži posao koji ministar branitelja obavlja. U ime Vlade Republike Hrvatske i ovoga Ministarstva želim vam poručiti da mi ne pravimo razliku među žrtvama te da je za nas rat završio.  S jednakim intenzitetom, dostojanstvom i poštovanjem tražimo sve nestale hrvatske državljane stradale tijekom Domovinskog rata.“

Nakon danas provedene identifikacije, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja traži još 1.642 osobe nestale u Domovinskom ratu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.