D.I.C. Veritas

Večernji list, 14.06.2013., Haaški sudac: Vršili su pritisak na nas da oslobodimo zločince

Recentne presude izazvale su kod mene duboku profesionalnu i moralnu dilemu, koju nisam do sada iskusio, napisao je Frederik Harhoff, jedan od sudaca na međunarodnom tribunalu u Haagu u otvorenom pismu koje su objavile danske novine BT.

Ističe da predsjednik Tribunala Theodor Meron vrši stalni i intenzivni pritisak na kolege suce kako bi donijeli oslobađajuće presude. Harhoff na pet stranica dugom pismu, koje je poslao na adrese 56 ljudi, uključujući i nekoliko odvjetnika, kritizira niz oslobađajućih presuda Hrvatima i Srbima.

– Najgora od svega je sumnja da su neki moji kolege izloženi političkom pritisku. To sasvim mijenja premisu moga posla, koji bi trebao služiti principima razuma i pravde – piše Harhoff.

Harhoff posebno ističe oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču te Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću.

– Američki predsjednik Haškog suda Theodor Meron vršio je pritisak na kolege u slučajevima Gotovine i Perišića više nego što je bila pravedna namjera. Imao je mnogo sreće kada je u zadnji čas uspio nagovoriti ostarjelog turskog suca da promijeni mišljenje – objašnjava. “Ostarjeli turski sudac” na kojeg se Harhoff referira jest 77-godišnji Mehmet Güney koji je glasovao da se Gotovinu i Markača oslobodi.

Harhoff kaže da ti događaju dopuštaju “da u budućnosti u većini slučajeva visokorangirane osobe mogu odšetati slobodno. To znači da američki i izraelski generali mogu mirno disati. Ostavljen sam s neugodnom impresijom da je Tribunal promijenio smjer s vojnog ustrojstva na određene moćne zemlje.”

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.