D.I.C. Veritas

Večernji list, 17.03.2015., Izrešetao ženu s 14 metaka pa u Britaniji dobio azil: ‘Hrvatska je opasna’

Hrvatski sud je od Britanije zatražio izručenje, što je britanski sud odbio. Objašnjenje je bilo da Lončar ima pravo živjeti s novom partnericom, također Srpkinjom, u Britaniji.

Britanski Daily Mail objavio je priču o 55-godišnjem Srbinu Branku Lončaru koji je iz Hrvatske došao u Veliku Britaniju i tamo dobio azil kojeg je zatražio zbog diskriminacije na nacionalnoj osnovi. Lončaru se pak u Hrvatskoj sudilo zbog ubojstva supruge zbog čega je na kraju osuđen u odsutnosti na četiri godine zatvora.

Hrvatski sud je od Britanije zatražio izručenje, što je britanski sud odbio. Objašnjenje je bilo da Lončar ima pravo živjeti s novom partnericom, također Srpkinjom, u Britaniji. – Čovjek koji je upucao svoju suprugu 14 puta dok je visila na štriku može nastaviti slobodno živjeti u Britaniji nakon što ga je sudac odbio izručiti – piše Daily Mail. Lončareva obrana na sudu je tvrdila da on nije ciljao u svoju ženu dok je pucao naokolo, iako je stajao u njezinoj blizini, te da je žena umrla od gušenja vješanjem, a ne od 14 metaka s kojima ju je njihov klijent ‘slučajno’ pogodio.

Hrvatski sud je odbacio navode obrane i osudio ga na četiri godine zatvora, a još prije 10 godina je službeno izdana međunarodna tjeralica kao i zahtjev za izručenjem. Britanski sud je ustvrdio da bi bilo ‘surovo’ Lončara slati u zatvor u Hrvatskoj nakon toliko vremena, a u prilog su mu dodali i to što se mora brinuti o dvoje djece koja su mu ostala nakon smrti supruge.

Lončar je nakon odluke suda britanskim medijima izjavio da ima svako pravo ostati živjeti u Britaniji. – Hrvatska je opasna, još uvijek me žele tamo – dodao je Lončar.

Inače, sve je počelo 1994. godine u Ostrovu gdje je Lončar, etnički Srbin i bivši vojnik jugoslavenske vojske, živio sa suprugom Mirjanom i njihova dva sina. Kako stoji u sudskom spisu, Mirjana je jednog dana nakon svađe izašla iz kuće i popela se na ljestve. Sa sobom je imala uže te je pokazivala namjeru da će se ubiti. Zatim je skočila s ljestvi s užetom oko vrata te se onesvijestila, a njezin suprug je počeo pucati po njoj. Lončar je na suđenju na srpskom sudu oslobođen optužbi jer je obdukcija pokazala da je Mirjana umrla od gušenja.

Lončar je 1999. otišao u Englesku gdje je zatražio azil pod navodom da su mu djeca u školi diskriminirana jer su Srbi. Hrvatski Vrhovni sud je 2000. odredio ponovljeno suđenje, na kojem su četiri liječnika izjavila da je Lončareva supruga još bila živa dok je pucao u nju. Dobio je četiri godine zatvora jer je imao namjeru ubiti.

Britanska policija Lončara je uhitila 2006. godine, no britanski sud je odbio zahtjev za izručenjem. Daily Mail navodi i Lončareve probleme s alkoholom, ali i s britanskim zakonom. Uz to, britanski list otkriva kako Lončar niti ne živi s novom partnericom s kojom je u navodnoj vezi od 2006. godine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.