D.I.C. Veritas

Večernji list, 17.07.2015., Svađa Vučića i Kotromanovića zbog Oluje: S puškom u ruci pozivao je na ubojstva

Vučić je podsjetio kako su vlade Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sjednici donijele odluku da se 5. kolovoza ubuduće obilježava kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”

Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže kako bi Srbija odlazak stranih dužnosnika na vojni mimohod u Hrvatskoj u povodu 20. godišnjice Oluje, doživjela kao uvredu, javlja B92.

- Neki ministri su nas pozvali i pitali bi li to Srbija doživjela kao uvredu. Ja sam osobno rekao da bismo to doživjeli kao uvredu jer mi smatramo da se tog dana nema što slaviti – rekao je Vučić na konferenciji za novinare, komentirajući izjave pojedinih stranih dužnosnika koji su poručili kako neće doći na mimohod.

Srbija može razumjeti unutrašnje motive Hrvatske, dodao je premijer, ali ne može se s time složiti i opravdati.

 - Oni planiraju veliku proslavu, za nas je od ove godine pa zauvijek dan žalosti koji je proglašen odlukom vlade Srbije i RS na zajedničkoj sjednici. Za nas ne postoji, teško je pronaći, tužniji dan u srpskoj povijesti – rekao je Vučić.

Vučićeve izjave komentirao je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

 - Do sada nisam reagirao, ali danas stvarno moram odgovoriti. Radikalna retorika nije dobar način komunikacije. Međutim, postoje trenuci kad jednostavno treba uputiti na činjenice. Sve ovo vrijeme, naša namjera je bila da nacionalni praznik oslobođenja zemlje držimo dalje od međudržavnih odnosa. Proslava 4. i 5. kolovoza je daleko iznad toga. Komentari osobe koja je ‘90-ih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju – nisu nimalo vjerodostojni. Na ove najnovije pokušaje balansiranja krivnje i izjednačavanje žrtve i agresora želim jasno reći – vrlo dobro znamo tko je bio agresor, a mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva. Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice – poručio je Kotromanović.

Ministar smatra kako bi Vučić “trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi bez nje, danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid”.

 - Sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice. Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH. Hrvatska je u zadnjih 20 godina izgradila državu koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše. I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed – kazao je Kotromanović.

I ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić osvrnula se na Vučićevu izjavu.

 - Ne razumijem njegovu izjavu zato što mislim da je prirodno da svaka zemlja, pa tako i Hrvatska, slavi činjenicu da je to godišnjica teritorijalnog ujedinjenja zemlje, koja je prije toga bila pod okupacijom takozvane Jugoslavenske narodne armije, koja se u međuvremenu bila pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića, i paravojnih jedinica. Dakle, to je ono što mi slavimo. Ne slavimo nikakve individualne tragedije pojedinaca koje, nažalost, u svim ratovima postoje. I zato poručujem da je jako važno ne započinjati ratove jer kad jednom započinješ rat, strada puno ljudi. Dakle, ono što Hrvatska slavi jest oslobađanje od okupacije i ujedinjenje zemlje, a ne stradanje bilo koga, koje se s jedne strane zapravo protezalo kroz sve godine rata u Hrvatskoj, gdje je stradalo mnogo ljudi iz Hrvatske, hrvatskih građana i mnogo Hrvata. Ne slavi se niti stradanje hrvatskih građana Srba koji su u tom razdoblju otišli iz Hrvatske i koji se, nasreću, moram reći, danas vraćaju svojevoljno i procjenjuju da im je tu naprosto bolji život. Dobrodošli su, to je njihova zemlja – kazala je.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.