D.I.C. Veritas

Večernji list, 20.03.2013., Na svoj rođendan istjerivao Hrvate iz njihovih kuća

OSIJEK – Kada sam odlazila iz kuće, okrenula sam se prema Radojici i rekla mu da je to moja kuća i da ću se vratiti. Odgovorio mi je kako se nikada neću vratiti. Izgledao je tada manji i da nije bio naoružan, sama bih ga mogla svladati – posvjedočila je Ana Kolak na Županijskom sudu u Osijeku.

Radojko Radmilović (39), nekadašnji pripadnik četničke omladinske organizacije, nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog ratnog zločina u selu Bapska kod Iloka. Imao je tek 17 godina kada je, tereti se, naoružan dugom cijevi obilazio kuće i iz njih istjerivao hrvatske civile. Kuće su potom pljačkane, a u njih je useljavano srpsko stanovništvo. Zbivalo se to od 1992. do svibnja 1995. godine.

Ana Kolak ispričala je kako joj je Radmilović zapovijedio da ne idem glavnom cestom, nego preko polja pa je tako stigla do Šida.

Optuženi je na to kazao kako mu je toga dana bio rođendan “pa sigurno ne bi tada nikoga istjerivao iz kuće”.

- Siguran sam da si ti taj, toliko sam propatila, bolje ti je da sjedneš! – odbrusila mu je starica. I svjedokinju Katicu Majačić pokušavao je uvjeriti kako ne bi “valjda na svoj rođendan hodao po selu s pištoljem”.

- Smijem život svoj dati da si to bio ti. Doveo si Đorđa Galića i njegova sina i rekao mu kako tu ima i svinja i svega, sram te bilo! Nije ni čudo što se nisi ugojio, mora da te savjest peče. Svi u Bapskoj su te se plašili – odgovorila mu je K. Majačić.

Radmilović je, tereti se, osobno istjerao Andriju Kovačića iz kuće u koju je odmah uselio čovjek iz zapadne Slavonije. Zaprijetio je Mariji Adamec “da se kupi” iz kuće ili će ju pretući, a oduzeo joj je i zamrzivač. Nasilno je ušao i u dom Marinka Kovačića. Zajedno s još četvoricom, sudjelovao je u protjerivanju 69 civila iz Bapske. Suđeno mu je već 2004. u Vukovaru u odsutnosti, zajedno s još 11 osoba. I tada je dobio tri godine zatvora. Srbija ga je lani uhitila po tjeralici i izručila Hrvatskoj. Ostaje u istražnom zatvoru

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.