D.I.C. Veritas

Večernji list, 22.09.2017, Preslušana snimka u kojoj Ratko Mladić naređuje miniranje brane Peruća

“Vjerojatno je to Mladić, ali ovaj drugi glas nije glas Mile Novakovića. Pa znam kako je on govorio”, rekao je Đukić.

Ni jedan od petorice pozvanih svjedoka nije se pojavio na suđenju srpskom generalu Borislavu Đukiću za miniranje brane Peruća pa je u sudnici splitskog Županijskog suda preslušana snimka u kojoj “krajinski” general Ratko Mladić izdaje naređenje za rušenje brane.

Na dvominutnoj snimci čuje se kako Mladić svojim podređenima tijekom razgovora izdaje zapovijed za rušenje brane Peruća. Nakon što je snimka odslušana, optuženi Đukić kazao je kako je velika vjerojatnost da je glas na snimci Mladićev. Obrana osporava autentičnost dokaza “Vjerojatno je to Mladić, ali ovaj drugi glas nije glas Mile Novakovića. Pa znam kako je on govorio. To nije on. I ne mogu zaključiti tko bi to mogao biti. Danas je moguće da jedna osoba imitira glas druge osobe. I to iz raznoraznih razloga”, izjavio je Đukić. Njegov odvjetnik Željko Ostoja kazao je sudskom vijeću da u spisu ne postoji transkript koji bi odgovarao razgovoru, stoga obrana osporava autentičnost dokaza.

Izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva

Tužiteljstvo Đukića tereti da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa, nakon naredbe zapovjednika korpusa i Srpske vojske Krajine generala Ratka Mladića i Mile Novakovića, zajedno s majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine, izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva. Eksplozija je prouzročila izravnu štetu od 90 milijuna kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Na optuženičkoj klupi u Splitu našao se samo Đukić jer je Mladić u Haagu, Korica je nedostupan, a Novaković je preminuo 2015. godine te je taj dio spisa izdvojen.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.