D.I.C. Veritas

Večernji list, 24.04.2020, Milanović predlaže da državni vrh položi zajednički vijenac, želi pokazati zajedništvo i odgovornost

Inicijativa Ureda predsjednika uslijedila je nakon što je državni vrh zajednički vijenac položio i prije dva dana, na obilježavanju 75. obljetnice proboja posljednjih logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora

Predsjednik Republike Zoran Milanović predlaže da na 25. obljetnici vojno-redarstvene akcije “Bljesak” u Okučanima državni vrh položi zajednički vijenac u spomen na poginule hrvatske branitelje.

Prijedlog da predsjednik Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u Okučanima polože zajednički vijenac, s Pantovčaka je u petak upućen u Vladu i Sabor, doznaje Hina iz Ureda predsjednika.

Na Pantovčaku smatraju da je važno na 25. obljetnicu akcije, kojom je od okupacije oslobođena zapadna Slavonija, pokazati zajedništvo i odgovornost državnog vrha te na dostojanstven način obilježiti taj važan datum.

Inicijativa Ureda predsjednika uslijedila je nakon što je državni vrh zajednički vijenac položio i prije dva dana, na obilježavanju 75. obljetnice proboja posljednjih logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.

Milanović se u Jasenovcu osvrnuo i na HOS-ovu spomen ploču na kojoj je uklesana ustaški pozdrav “Za dom spremni”, koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, poručivši kako ju treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom.

Ta je njegova izjava izazvala oštre reakcije braniteljskih udruga, ministara u Vladi i predsjednika Sabora Jandrokovića koji su je osudili i ocijenili neprimjerenom, nakon čega je Milanović na svom Facebook profilu poručio da tom svojom izjavom nije htio umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a, već prokazati one koji zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH.

Akcijom “Bljesak”, koja je počela 1. svibnja 1995. godine, Hrvatska vojska i specijalne snage MUP-a za 31 sat oslobodile su oko 500 kilometara četvornih okupiranog područja Hrvatske te uspostavile nadzor nad autocestom A3.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.