D.I.C. Veritas

Večernji list, 30.10., Ratni zapovjednici kod Josipovića: Obilježena 23. godišnjica oslobodilačke operacije ‘OTKOS-10’

“Dugo vremena ova je operacija bila izvan našeg društvenog života i došlo je vrijeme da se to ispravi”, istaknuo je predsjednik Josipović

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je ratne zapovjednike oslobodilačke operacije “Otkos-10” u povodu 23. obljetnice te prve uspješno provedene akcije u Domovinskom ratu, kojom je oslobođeno cijelo područje Bilogore.

Tim povodom u Uredu predsjednika održan je i okrugli stol na kojemu su predstavljene pripreme i tijek operacije od njezina početka 31. listopada do 4. studenoga 1991. godine kada je oslobođeno oko tristo četvornih kilometara teritorija i 20-ak sela na području Bilogore.

“Dugo vremena ova je operacija bila izvan našeg društvenog života i došlo je vrijeme da se to ispravi”, istaknuo je predsjednik Josipović u povodu obljetnice operacije u kojoj je sudjelovalo gotovo 3000 branitelja – pripadnika Zbora narodne garde, Narodne zaštite i policije.

“Operacija “Otkos-10” značajna je zbog postignutih rezultata, maksimalne odgovornosti onih koji su je planirali i realizirali i, kada je stavimo u kontekst cijelog rata, ta je operacija bila i prekretnica, prva velika pobjeda. Bila je to operacija koja je pokazala da se možemo organizirati i djelovati na najbolji mogući način”, kazao je.

Današnja Hrvatska i naš sigurnosno-obrambeni sustav razvijao se, napomenuo je, u teškim i specifičnim okolnostima, jer nije bilo lako osigurati slobodu i demokraciju, odnosno osloboditi zemlju od okupatora i osigurati teritorijalni integritet. U tome su, naglasio je, sudjelovali i svoj doprinos dali mnogi građani.

Stoga je današnje obilježavanje akcije “Otkos-10” prigoda da odamo poštovanje i počast svim sudionicima akcije, a svim hrvatskim braniteljima zahvalnost za doprinos u Domovinskom ratu, na svemu što su učinili za domovinu i našu siguranost, poručio je Josipović.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs istaknuo je kako bi operacija “Otkos-10” trabala biti zabilježena u povijesti kao jedna od ključnih vojnih operacija za tijek Domovinsklog rata. Dodao je kako su u njoj sudjelovale postrojbe iz četiri županije – Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, te da je u njoj oslobođena trećina županije koja je dotad bila okupirana.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.