D.I.C. Veritas

Večernjni list, 24.04.2020, Komemoracije za žrtve Bleiburga u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu bez masovnih okupljanja

- Ovdje se radi o molitvi, ne o masovnoj manifestaciji. Radi se o trenutku u kojem dolazimo odati počast žrtvama i sasvim sigurno to obilježavanje neće biti masovno kao što je bilo prošlih godina – kazao je predsjednik Sabora.

Treće subote u svibnju, 16. svibnja, u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu održat će se komemoracije za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta, no središnje masovnije komemoracije u Bleiburgu ovaj put neće biti zbog pridržavanja mjera zaštite vezanih uz epidemiju koronavirusom.

Obznanio je to danas predsjednik Sabora Gordan Jandroković po završetku sastanka s organizatorima komemoracije, predstavnicima Počasnog bleiburškog voda te Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Kako prenosi Hina, Jandroković reče da neće biti političkih govora, komemorirat će se žrtva, ljudi koji su brutalno ubijeni i mučeni bez suda od strane jugoslavenskog komunističkog režima.

Program bi započeo polaganjem vijenaca u Bleiburgu i molitvom tamošnjeg svećenika u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji Danijela Glunčića, kao predstavnika državnog vrha. Na Mirogoju bi se održala molitva i položili vijenci. Umjesto na Bleiburgu, sveta misa održat će u sarajevskoj katedrali i vodit će je kardinal Vinko Puljić.

- Bude li sve prema planu, održat će se i islamska molitva, najvjerojatnije u džamiji u Zagrebu, tako da zadržimo okvir kakav je bio i u Bleiburgu. Bleiburške i žrtve Križnog puta moramo obilježiti tako da ih se prisjetimo, gajimo kulturu sjećanja i mlađim generacijama kažemo da slobodu, mir, demokraciju treba čuvati svim sredstvima te ne dozvolimo da se takve stvari ponove - izjavio je Jandroković koji će kao pokrovitelj prisustvovati polaganju vijenaca na Mirogoju.

Dodao je kako nakon Drugog svjetskog rata hrvatski narod, nažalost, nije dobio slobodu, kao što su je dobile brojne zemlje zapadne Europe, nego smo iz jednog zločinačkog režima postali žrtve drugog totalitarnog i zločinačkog režima tadašnje Jugoslavije.

Jandroković je napomenuo kako će i za vrijeme obilježavanja tragedije u Bleiburgu na snazi biti sve mjere zaštite od zaraze koronavirusom, što znači da će se svi morati pridržavati strogih pravila o socijalnoj distanci i broju nazočnih, pa se ne očekuje masovno okupljanje.

- Ovdje se radi o molitvi, ne o masovnoj manifestaciji. Radi se o trenutku u kojem dolazimo odati počast žrtvama i sasvim sigurno to obilježavanje neće biti masovno kao što je bilo prošlih godina – kazao je predsjednik Sabora.

 

Božena Matijević

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.