D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 06.02.2019, IDENTIFIKOVANI OSTACI ŠESTORO UBIJENIH: Među žrtvama i duševni bolesnik

Organizacija “Veritas” je pojasnila da je reč o ostacima Srba, ubijenih tokom akcije “Oluja”, na području bivše Republike Srpske Krajine

POSMRTNI ostaci šest osoba identifikovani su u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, ali Ministarstvo hrvatskih branitelja nije saopštilo ni njihova imena, ni narodnost. Organizacija “Veritas” je pojasnila da je reč o ostacima Srba, ubijenih tokom akcije “Oluja”, na području bivše Republike Srpske Krajine. Oni su ekshumirani na asanacijskim grobljima na području Sisačko-moslavačke i Zadarske županije.

Među identifikovanima su ostaci Dragomira Čotra (45), duševnog bolesnika, koji je ubijen krajem avgusta 1995. u selu Bjelina, opština Benkovac. Prepoznati su i ostaci Bože Vladića (25), iz Slovinaca, opština Sisak, koji je sa dva saborca ubijen u kolima, 5. avgusta 1995, na području Crkvenog Boka, dok su išli ka Republici Srpskoj. Identifikovani su i ostaci Jove Momčilovića (54) iz Krša, opština Gospić, koji je avgusta 1995. poginuo na području Teslingrada, kao i Jovana Macuta (64) iz Pješčanice kod Vrginmosta, kome se izgubio trag u vreme “Oluje”. “Veritas”, kako navodi predsednik Savo Štrbac, zasad ne raspolaže imenima ostale dvojice identifikovanih.

U poslednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica ekshumirano je 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše RSK, od čega je identifikovano 1.187.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.